Dijital İnsanlık-II
This post has already been read 1631 times!
Dijital İnsanlık ve Öğrenme Yolculuğu
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları
Dijital insanlık yazı dizimizin bir önceki durağında internet ve sonrasında gelen dünya ile insanlığın dijitalleşmesi diğer bir değişle dijital insanlığa dair özet bir girişi yapmaya çalıştık.
Bu durakta “dijital insanlık ve öğrenme yolculuğu”na dair beyin fırtınası yapmaya ne dersiniz?
İnteraktif katılımın olduğu ortamların arttığı dijital çağda öğrenme ve iletişim imkanları daha çok arttı ve bir o kadarda ulaşılabilir oldu. 20 yıl kadar önce kitabın dijital olarak interntten indirilmesi veya akıllı cep telefonlarınızdan okuyabilme dönemlerinden önce kitabın sipairş edilmesi ve yurt dışından gelmesi en az 1 hafta sürerdi , şimdi internetten kitabı satın alıp ve kendi cihazınıza indirmeniz en faz on dakika sürüyor.
Yedi günden on dakika doğru evrilen süre beraberinde nasıl bir öğrenme ve iletişimde olma sürecini getirdi?
Bu dönemde öğrenme yazılardan çok grafiklere, animasyonlara dönüştü. Görselleştirme öğrenmeyi daha da kolaylaştırdı diye savunan uzmanlar var. Bunun yanı sıra hafızalarda kısa süreli kaldığını iddia edenler var .
Özetle kolay öğrenilen kolay unutulur şekilnde paylaşımda bulunanlar var. Sizlerin bu konuda yorumları nelerdir? Yorum ne olursa olsun dijatal odaklı öğrenmenin gittikçe daha da yaygınlaşacağı kaçınılmazdır.
Dijital öğrenme ile gelenler
Konu dijital öğrenme olduğuna göre biraz daha detaya bakalım, öğrenme sürelerinin aslında derse katılım sürelerinin, bir konu kapsamında dinleme sürelerinin 40 dakikadan 30 dakikaya, 30 dakika dan 18 dakikalara düştüğü görülmektedir, sabır olgusu erken kendi pilini bitiriyor bu dönemde, bir diğer olguda konuyu aktaran, anlatan bir hocadan çok karşılıklı, katılımcı dinleme, öğrenme tercihi ön plandadır.
Bu döneme damgasını vuran bir diğer öğrenme ve paylaşım olgusu konu ile iligli demo yapılması, demo olgusu da youtube, podcast, sesli kitaplar vb araçlar ile daha vurgulayıcı olmaya başladı. Demo ve araçları aslında ve aslında ekran kültürünü de oluşturdu, veee beraberinde görünürlük. O zaman dijital insanlık görünür olmayı tercih ettiğinden dolayı sürekli fotoğraf çekiyor diyebilir miyiz?
Tamda aklıma bir soru geldi, görsellik yazının tam anlamıyla yerini mi alacak?
Gelecek durakta Dijital Çağda Dijital İnsanlık deryasının derinlerine dalabilmek dileğiyle,
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®