Depo – Stok Yönetimi-I
This post has already been read 633 times!
Stok Tutma Gerekçeleri
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
2021 yılının özellikle son çeyreği neredeyse hafta sonları da olmak üzere yoğunluklu depo – stok yönetimi konulu eğitimlerin talebini karşılamak ile geçti. Mart 2020’den itibaren bozulan tedarik zincirinin daha da kırılgan hale gelmesinden dolayı depo – stok yönetim eğitimlerine olan taleplerin artması doğal karşılansa da bu talep bizleri bu konuda detaylı bir paylaşım yolculuğu yapılmasına yönlendirdi?
Konu depo – stok yönetimi olunca akla gelene kritik sorulardan birisi şirketler niçin stok tutmalıdır? Sorusudur. Bu sorunun cevabı için bir üretim şirketi ve bu şirkette onlarca sayıda işleme merkezi olduğunu düşünelim, işleme merkezlerinin etkin ve verimli şekilde çalışmaları için öncellikle önleyici bakım ve programlı olmayan arızaların zamanında giderilmesi için teknik malzemelere ihtiyaç bulunmaktadır. Bu bağlamda arızayı veya önleyici bakımı zamanında gidermek için stokta yeterli parçaya sahip olmamak, herhangi bir bakım yöneticisi için kabus gibi bir durumdur.
Bu, her ne pahasına olursa olsun kaçınılması gereken daha uzun onarım sürelerine ve kesinti sürelerine yol açar. Bu gerekçeden dolayı bakım malzemeleri kapsamında stok tutulması kaçınılmazdır.
Stok tutma gerekçesi ile birlikte sıkça karşılaşılan sorulardan birisi; aşırı stoklama ile ilgili riskler nelerdir? Bu soru aslında doğru miktarda stoklama sürecine yönlendirmektedir bizleri. Ekonomik stok yönetim sistemini tasarlayarak devreye alınması oldukça detaylı analiz yapılmasını zorunluluk haline getirmektedir.
Etkin stok tutma seviyesinin belirlenebilmesi için ilk bilinmesi ve analiz edilmesi gereken talep miktarıdır. Talebin belirlenmesi için tekrar işleme merkezlerinin bakımı ile ilgili senaryoya dönelim, işleme merkezlerinin sayısı, mevcut ve sisteme eklenen yeni makinaların periyodik, planlı önleyici bakım sürecinde daha önce belirlenen ihtiyaç planlarının gerçekleşme oranları ile birlikte aniden oluşan arızaların gerekçeleri ve bu fazda kullanılan bakım malzemelerinin kullanım miktarları analiz edilir.
Özellikle önleyici ve öngörücü bakıma odaklanarak gerçekleştirilen bakım malzemesinin ihtiyaç planının gerçekleşme seviyelerinin dikkate alınıp alınmadığı analiz edilir. Burada kritik olan faktörlerden birisi programlı ve önleyici bakım sürecinde bakımlar arasındaki süredir. Stok tutma derecesini etkileyen diğer parametrelerden birisi alan yönetimidir.
Gelecek durakta “Alan Yönetimi ” ile yolculuğumuzu sürdürmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®