Değer Zinciri ve Rekabet – VII
This post has already been read 1581 times!
Değer Zincirinin Rekabet Edebilirlik ve Kârlılık Üzerindeki Etkisi
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları,
Değer zinciri, değer zinciri akışı kavramı ile ilgili paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında neden değer zinciri kavramı, değer zincirinin iş dünyasına girişini ve zaman içerisinde değer zincirinin yeniden şekllendirilerek tedarik zinciri yönetimine doğru evrilmesi ile birlikte tedarik zinciri yönetiminin önemine, değer zinciri modelinde destek süreçlerde yer alan insan kaynakları yönetim sürecinin geçmişten günümüze kat ettiği yolculuğa ve değer zincirini ne kadar etkilediğine, değer zincirinde alt yapı kavramının, bütçeleme ve finansal planlama parametrelerine, ürün geliştirme sürecinin önemine, değer zincirinde Tedarik Zinciri Yönetimine dikkat çekmeye çalıştık.
Bu durakta Değer Zincirinin Rekabet Edebilirlik ve Kârlılık Üzerindeki Etkisine yakından bakmaya ne dersiniz?
Bir işletme için rekabetçilik ve karlılık olgusundan daha önemli bir şey var mı? Rekabet bugünün düzleşen dünyasında her zamankinden daha agresif olmaya başladı. Rekabeti ve karlılığı etkileyen faktörlerden birisi değer zincirinin iyi tasarlanmasıdır. A Şirketi kendi değer zincirini B Şirketinden daha iyi tasarlarsa, A Şirketi’nin müşterilerin talep ettiği ürün ve hizmeti zamanında ve değerinde sağlama şansı artar.
Müşteriler, şirketin artan kârlılıkla sonuçlanan değeri sunması için aldıkları değer için daha fazla para ödemek isteyeceklerdir. Değer zinciri, sürdürülebilir kârlılığa yol açan sürdürülebilir rekabet avantajı sağlayabilmelidir. Etkin ve verimli bir şekilde yönetilen değer zinciri rekabet başarısının anahtarıdır. Bu başarı nihayetinde şirketin kârlılık hedeflerine yol açacaktır . Şirketlerin rekabet etmelerinde kritik rol oynayan dört temel boyut vardır : maliyet, kalite, müşteriye cevap verme süresi ve esneklik. Bir şirket bu boyutlardan birine odaklanmayı seçebilir veya aynı anda tüm boyutların bir karışımını seçebilir.
İlk üç faktör yeterince açık ve bilinir olduğunu kabul edelim. Esneklik olgusunu netleştirmeye çalışalım. Esneklik, bir şirketin müşteri taleplerindeki değişikliklere uyum sağlama yeteneğini ifade eder.
Rekabeti etkileyen dört faktör, Michael Porter’ın genel olarak kabul görmüş maliyet liderliği, farklılaşma ve odak stratejileri ile ilgilidir ve bu da rekabet avantajı sağlamak için temel teşkil eder. Daha önce de ifade ettiğimiz üzere, bir şirket bir maliyet lideri, pazarlanma hızı, kalite, esneklik veya bunların herhangi bir kombinasyonuna dayanarak kendisini farklılaştırmayı seçebilir. Veya müşterilerin premium bir fiyat ödemeye istekli oldukları temel boyutlardan birine maliyetin ötesinde yüksek değer veren bir pazar nişine odaklanmayı seçebilir.
Gelecek durakta değer zinciri tasarımına yakından bakabilmek dileğiyle,
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®