Bütçe Yönetimi-I
This post has already been read 606 times!
Bütçe İle Gelen Kazanımlar ??
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@tsgelisim.com paylaşım dostları
Tüm dönemlerde bireylerden, organizasyonlara, şirketlere ve ülkelere kadar hayati öneme sahip olan konulardan birisi sağlıklı, duyarlı bütçe yönetimidir. Bu dönemde bütçe ile gelenler daha da öenmli olmaya başladı. çalıştığımız şirketlerde zaman zaman yürüyen, dinamik bütçe yönetim sistemleri projelerine dahil olduğumuzda bütçe olgusunun ne kadar önemli olduğunu daha da derinlemesine anlamaktayız. Bu gerçekten hareket ile bu yolculuğumuzda etkin, etkili bütçe yönetim sürecini uygulama odaklı paylaşma kararı verdik. Ve bütçe tanımı ile bu yolculuğa giriş yapalım.
Bütçe, belirlenen bir süre içerisinde gerçekleştirilecek operasyonlara yönelik oluşturulan hedefleri ve planları kapsar, diğer bir değiş ile bütçe hedeflerin, stratejilerin uygulama ve kontrol aracıdır. Bütçe, gelecekteki operasyonları ve sonuçları kontrol etmek için bir finansal planlama aracıdır. Ve aslında bütçe hedefleri gerçekleştirmeyi sağlayan bir araçtır.
Bütçenin kazanımları;
- Organizasyon üzerinde kontrol sağlar,
- işin ve departmanın finansal yönlerini öğrenmeye yardımcı olur
- Sorunları ortaya çıkmadan çözer.
- Kararlar gerçekte uygulanmadan önce alternatif eylemlerin değerlendirilmesini sağlar.
- Bütçeleme süreci, etkin bir şekilde kullanıldığında, sistematik ve üretken bir yönetim sağlar.
- Kontrol ve iletişimi kolaylaştırır ve çalışanlara motivasyon sağlar.
- İstenen sonuçları elde etmek için fon tahsis eder.
yukarıda özetlenen kazanımlara ek olarak bütçe yöentim sürecinin farklı çoklu kazanımları da olabilir. Bütçe herhangi bir zaman dilimini kapsayabilir. Kısa süreli; bir yıl veya daha az, orta vadeli ; iki ila üç yıl veya uzun dönemli üç yıl veya daha fazla olabilir.
Bütçe ve dönemleri ??
Kısa vadeli bütçeler daha fazla ayrıntı sağlar. Ara bütçeler, şirketin halihazırda üstlendiği projeleri inceler ve uzun vadeli hedeflere ulaşmak için gerekli bütçe programlarını başlatır.
Uzun vadeli planlar çok geniştir ve kısa vadeli planlara dönüştürülebilir. Bütçe dönemi amaçlarına, kullanımına ve bu bilgileri hazırlamak için kullanılan verilerin güvenilirliğine göre değişir. Bütçe dönemi ticari risk, satış ve faaliyetlere bağlıdır.
Uzun vadeli planlama ile kısa vadeli iş planları arasında kesin bir ilişki vardır. Yakın vadeli bütçe hedeflerini karşılama yeteneği, işletmeyi uzun vadeli hedeflere ulaşma yönünde harekete geçirecektir. Bütçeleme, bir bütün olarak şirket için olduğu kadar bölümler, departmanlar, ürünler, projeler, hizmetler ve coğrafi bölgeler de dahil olmak üzere bileşen segmentleri için yapılır.
Bütçeler, işletme içindeki çeşitli grupların çabalarının karar vermesine, ölçülmesine ve koordinasyonuna yardımcı olur.
Gelecek durakta “Bütçe Yönetim yol Haritasına” yakından bakabilmek dileğiyle,
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®