Yönetim ve Yöneticilik -VI

This post has already been read 1719 times!

Güven İnşa Etmek ?

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Yönetim – yöneticilik kariyerine yeni başlayacak olanlar, ilk kez yöneticilik sürecini deneyimleyecek bireyler için başlattığımız paylaşım dizimizin önceki duraklarında yönetici olabilmek için testler, ölçme – değerlendirme araçları, yönetim – yöneticilik yolculuğuna çıkan yöneticiler için yöneticiliğin ilk günlerinde yaşananlar, yöneticiliğin ilk iki ayında kişsel dokunuşlar yapılabilmesine, yeni yöneticiler için ruh halini ve duyguları yönetebilmek olgusuna dairleri paylaşmaya çalıştık. Bu durakta güven inşa edilmesi olgusuna yakından bakmaya ne dersiniz?

Her olguda ve gelişim parametresinde olduğu gibi Güven oluşturmak da aşamalı bir süreçtir.

Ana hedeflerinizden biri, çalışanlarınızın hem kendi yetenekleriyle hem de sizlerin görüşlerinize göre güven yeteneklerini geliştirmek olmalıdır. Ve sizinde işinizde uzman olduğunuzu ve adil olduğunuzu kabul etmeleri gerekir. Çalışanlara güven kazandırmak kolay bir iş değildir. Yöneticinin başarılı olduğunu gösteren faktörleden birisi de istenilen bir konuda alışkanlık oluşturma olduğuna inanıyor musunuz?

Güven ve güvenlik başarı üzerine kuruludur, bu nedenle çalışanlarınıza direksiyona geçme fırsatı verin. Özellikle yeni çalışanlarla çalışırken, onlara rehberlik ederken, onlara ustalaşabilecekleri görevler verin. Onlara başarılı olma alışkanlığını kazandırın, küçük başarıları elde edebilecekleri küçük işlerden.

Bazen bir ekip üyesi bir görevi yanlış bir şekilde yerine getirir ya da işi tam anlamıyla kaosa çevirebilir. İşte bu durumlarla nasıl başa çıkacağınız çalışanların güvenini büyük ölçüde etkiliyor. Onları asla başkalarının önünde düzeltmeyin, kırıcı şekilde eleştirmeyin. Her kes tarafından bilinen bir atasözü vardır: iltifat ahalinin önünde, eleştiri tek başına ve özel olarak yapılır. Bu söz gerçekten ve gerçekten yönetim gerçeğini özetler.

Diyelim birlikte çalıştığınız takım üyelerinden birisi ile bir problem veya hata ile ilgili konuşurken dahi konuşmanın eğitici ve bireysel – kurumsal gelişim amaçlı olmalı özetle aynı hatanın tekrar edilmemesini sağlayacak yapıda olmasında dikkat edilmeli ve de o kişinin problemin kök nedeni ile birlikte çözümü bulmasına zemin oluşturulmalıdır.

Bu yaklaşım bireye etkin bir rehberlik ve size güvenilmesi yönünde kazanım sağlaması ile birlikte problemin sağlıklı çözüm kazancını da size sunar.

Değerli yöneticiler ve yönetici adayları lütfen asla çalışanın kendini yetersiz hissetmesini sağlayacak bir şey söylemeyin veya yapmayın. Güven inşa etmek istiyorsanız, yok edici değil, yapıcı olun. Ekip üyelerinin kendilerini aptal hissetmelerini sağlamaktan zevk alırsanız, o zaman kendi nedenlerinizi incelemeye başlasanız iyi olur çünkü bir başkasını yıkarak kendinizi geliştiremezsiniz.

Gelecek durakta yeni yönetici olarak mükemmeliyetçi yaklaşım ile gelenler ve gidenlere yakından bakabilmek dileğiyle;

 

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

 

 

Share

You may also like...