Yöneticiniz ile Çatışmayı Yönetmek-I

This post has already been read 1489 times!

Çatışma kavramı ile gelenler, topluluk var ise çatışma olmalı mı…… ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Bireyler olarak kişisel ve profesyonel yaşamımızda yaratıcı, hırslı ve başarı odaklı olabiliriz. Ancak bireysel çabalar her zaman bir grubun enerjisine ve verimliliğine anlamlı şekilde katkıda bulunmayabilir.

Kültürler, toplumlar, kulüpler, okullar, vakıflar, sosyal etkileşim grupları karşılıklı destek için bir araya gelme ihtiyacımızdan doğdu. Hem doğal dünya hem de iş dünyası ile çevreye daha etkili bir şekilde baş etmek için organizasyonlar, örgütler oluşturulur. Bu arada bireysel katkılardan grup çabalarına geçtiğimizde birlikte çalışmak için gereken ilişkiler çatışmaya neden olabilir.

Örgütlerde, sorunlara üretken çözümler bulmak için bireyler arasındaki gerilimlerin etkisiz hale getirilmesi veya oluşan gerilimlere odaklanılması gerekmektedir. Özellikle kuruluşunuzdaki farklı seviyelerdeki insanlar arasında, örneğin yöneticinizle bir ihtilafınız olduğu zaman oluşan  çatışmalar kritik öneme sahiptir. Bu gerilimlerin yönetilmesi kolay değildir. Çatışma rahatsızlık, öfke ve etkisiz davranışa neden olabilir. Korku ve kızgınlık gibi duygular yüzeye çıkabilir.

Çatışma sürecinde belirsiz otorite çizgileri, güç, politika ve etkisiz destek sistemleri gibi örgütsel konular da ortaya çıkmaktadır. Bu iç ve dış faktörler çatışmaların artması için zengin ve karmaşık bir manzara yaratsa da, yöneticiniz ile çatışmanın kariyerinizin sonunu oluşturması gerekmez. Çatışmaya bakış açısı kazanmak ve çatışmayı yönetmek için atabileceğiniz adımlar vardır, böylece enerjinizi ve yöneticinizin enerjisini kuruluşun ihtiyaçlarına göre yönlendirebilirsiniz. Nasıl mı? Bu yolculuğumuzda şirketlerinin verimliliğini ve hatta sürdürülebilirliğini etkileyen yöneticiler ile gerçekleşen çatışmanın nasıl yönetilebileceğini paylaşmaya çalışacağız. İsterseniz çatışmanın tanımı ile sürdürelim bu duraktaki beyin fırtınasını.

Çatışma kelimesi çoğu zaman küçük tartışmalardan işlevsiz ilişkilere ve tamamen savaşa kadar geniş bir anlaşmazlık yelpazesini tanımlamak için kullanılır. Özünde çatışma, uyumsuzluk, dağılma, bölünme ile birlikte insanlar, çıkarlar veya fikirler arasındaki uyumsuzluktur. Çatışma aynı zamanda doğaldır ve insan deneyimine özgüdür. İnsanların olduğu yerde çatışma olur.

Bireyler çatışmayı farklı algılarlar ve bu farklılıklar çatışmayı yönetmeyi oldukça zorlaştırabilir. Birine göre, başkalarına karşı tam kapsamlı bir savaş, bir diğerine göre ise farklı görüşleri tartışmak için bir fırsattır. Bir kişi, zayıf bir ilişkiyi çatışma olarak tanımlayabilir, ancak bir başkası aynı ilişkiyi zor ancak sıra dışı olmayan bir şekilde görebilir.

Gelecek durakta çatışmanın yönetilmesinin önemine yakından bakabilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...