YETENEK YÖNETİMİ Mİ? -I

This post has already been read 1965 times!

YETENEK YÖNETİMİ NEDEN ÖNEMLİ?

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Küreselleşen iş dünyasının gereği olarak hammadde, yarı mamul, aksesuar, yardımcı malzemeler, bitmiş ürün, hizmet, yeni ürün- hizmet fikri…vb kaynaklar dünyanın çeşitli ülkelerinden tedarik edilmekte veya tüm dünya ülkelerine arz edilmektedir. Şirketler olarak tedarik ve-ya arz tarafındayız. Hangi tarafında olursak olalım küresel dünyanın gereklerine göre sürdürülebilir ve rekabette başarı elde etmek için küresel yeteneklere sahip insan gücüne ihtiyacımız olduğu bir gerçek. Özellikle dalgalı ekonomi döneminde küresel yeteneklere sahip insanlara olan ihtiyacımız da gittikçe artmaktadır.

2019-2020 dönemi için ülkelere yönelik hedefleri belirlerken farklı konumlandırmalara, çeşitli özelliklere sahip insan kaynağı ihtiyacımız oluştuğunu ve buna dair kaynak planlaması yaparken aradığımız insanlardaki özellikleri sıralarken, karşımıza yetenek havuzu oluşturmak ve dolayısıyla yetenek yönetimi kavramı çıktı. Bu konuda neler yazılabilir diyerek  başlatıldı bu yazı dizisi.

Yetenek yönetimine dair çok iyi çalışmalar gerçekleştiren firmaların bu konuda yaklaşık on beş yılı aşkın süredir iyi bir enerji harcadıklarını da biliyoruz. Yetenek yönetiminin şirketlere ve belki de bireylere kazanımları neler olabilir? Yetenek yönetimi denilince akla gelenler nelerdir? Her kavramda olduğu gibi yetenek yönetimi kavramı da iş dünyasının ajandasında ne zamandan beridir yerini aldı? Şirketlerin küresel anlamda yetenekli insanlara ne kadar ihtiyaçları bulunmaktadır? Yetenekli çalışanlarla diğer çalışanlar arasında nasıl bir terazi dengesi oluşturulabilir? …. Bu ve buna benzer soruları cevaplayarak yolculuğumuzu sürdürmeye çalışalım bakalım. Karşımıza neler çıkacak yetenek yönetimine dair?

Yetenek havuzu oluşturmak, yetenek yönetimi kavramlarının 1990’lı yıllardan itibaren iş dünyasının ajandasında yerini kritik boyutta aldığını görüyoruz bu tarihlere bakıldığında Tedarik Zinciri Yönetimi çalışmalarını yapan birisi olarak bu kavramında 1990’lı yıllarda önem kazanmaya başladığını görüyoruz. Yetenek yönetimi menüsünde; yetenek tanımı, yeteneklerin değerlendirilmesi, yeteneğin organizasyonda onaylanması, yetenek yerleştirme, yetenek geliştirme, yeteneği elde tutma. Parametreleri yer almaktadır.

Gelecek durakta yetenek yönetim menüsünde yer alan parametreler ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle,

 

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

 

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

You may also like...