Uluslararası İş Kültürü -VI
This post has already been read 1615 times!
Kültürel Farklılıklar ve Dinamikleri ???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları
Uluşlararası iş kültürü yazı dizisinin önceki duraklarında yurt dşı pazarlara açılımda külltürler arası farklıllığa, kültür kavramının neleri ifade edebildiğine, kültürel bileşenlere, kültürel dönüşüm ve gelişim parametresine, temel kültürel tiplere dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.
Bu durakta “Kültürel Farklılıklar ve Dinamikleri” ile gelenlere yakından bakmaya ne dersiniz?
Kadınlık ve Erkeklik, aslında eril veya dişil bakış açısı; Bu bakış açısı hem toplumsal değerleri hem de tutumları ifade eder. Sözde “eril” değerleri olan toplumlar, maddi edinim hedefine saygı duyarken saldırganlığı ve iddialılığı takdir ediyor.
Daha “dişil” kültürler kişilerarası ilişkilere değer verir, maddi edinimden önce yaşam kalitesini koyar ve daha az şanslı olanlara duyulan ilgiyi aktif olarak ifade eder. İş dünyasının hızı, çoğu kadınsı özelliğe sahip kültürlerde olma eğilimindedir. İş, daha fazla verimlilik ve yazılı sözleşmeler yerine kişisel ilişkilere daha fazla dayanır.
Eril kültürlerde, başarı bireyin işlevidir ve toplum liderlerden ve takipçilerden oluşur. Başarı, veya başarısızlık – kendi eylemlerinizin sonucudur. İş dünyası, kadınsı toplumlardan daha verimli bir süreçtir ve insanlar bugün çalışma gününden ziyade emekliliklerinin tadını çıkarmayı planlamaktadır. Çalıştığınız ülkelerde eril mi? dişil mi? iş yapış tarzında eril veya dişil yaklaşımın bulunduğunun ne kadar farkındasınız?
Eril ve dişil bakış açısının detayları :
Zamana yüklenen anlam: zaman olgusu toplum içindeki bireylerin bilgiyi nasıl işlediğini, öncelikleri belirlediğini, zamanı yönettiğini ve diğer bireylerle nasıl etkileşimde bulunduğunu belirler. Çinliler aynı anda birden fazla görev yapabilirler ve tercih ederler.
Bazı toplumlar; öncelikleri belirlemek, her şeyi sırayla yapmak için sırayla bir şeyler yapmak için adım adım bir liste yapmak için zamanı kullanırlar. Amerikalılar – ve çoğu Batı toplumları bu tarz hareket eden toplumlardır. Batı diye ifade edilen toplumlar işlerini planlıyorlar ve planlarını uyguluyorlar.
Doğu olarak ifade edilen toplumlarda nedense zamanın sonsuz olduğu kabul edildiğinden planlama konusunda zafiyet olabiliyor.
İlişki veya Görev Odaklılık : Görev odaklı kültürler genellikle düşük bağlamlı kültürlerdir, ilişkisel kültürler ise yüksek bağlam kültürleridir.
Görev odaklı bir kültürden bir bireye sunum yaparken, temel kaygılar bir ürün veya hizmetle ilgili fiyat, kalite ve garantiler olacaktır. İlk toplantıda satış kapatılabilir. İ
lişki odaklı bir kültürden insanlara sunarken, kişisel bir ilişki kurmazsanız başarısızlığa mahkumsunuzdur.
Gelecek durakta gelecekte kültür kavramına yakından bakabilmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®