Sürdürülebilir Şirket Yönetimi-VIII
This post has already been read 1253 times!
Şirketlerin Sosyal Hedefleri???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
Sürdürülebilir şirket yönetimi kapsamında başlattığımız yazı dizisinin önceki duraklarında rekabet ortamında şirket yönetiminde sürdürülebilirliğin önemi, sürdürülebilir şirket yönetim parametreleri, iş yönetiminde süreklilik olgusu, sürdürülebilir iş yönetiminin gereksinimleri, şirketlerin fonksiyonları, şirket sürdürülebilirliğini etkileyen soyut faktörler, şirket sürdürülebilirliği ile profesyonellik arasındaki ilişki, iş hedefleri, şirketlerin ekonomik hedeflerine dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.
Bu durakta “Şirketlerin Sosyal Hedefleri” ile yolculuğumuzun sürdürülmesine ne dersiniz?
Şirketlerin ekonomik hedeflerin gerçekleştirlmesini destekleyen ve kuvvetlendiren sosyal hedefler gittikçe daha da öenmli olmaya başlamıştır.Ticari faaliyetler geliştikçe, işletmenin görünümü de değişmektedir. Şirketlerden; iş dünyasından faaliyet gösterdikleri toplumların yaşam kalitesi için sorumluluk alması istenir. Talep edilen sorumluluk olgusunu özetleyen sosyal hedefler manzumesidir. Sosyal hedefler, ekonomik hedeflere ek olarak, toplumun sağlığı ile de ilgilenir. Sosyal hedefler toplumun ihtiyaçları ve refahı ile ilgilidir.
Sosyal hedef : İşletmeyi toplumun sosyal taleplerine duyarlı hale getirir. Sosyal talepler, ürün veya hizmet için uygun fiyat, kaliteli ürün, vb. Olabilir.
Sosyal hedefler menüsünde yer alan olgular – konular :
Tüketicilerin, çalışanların, toplumun çıkarlarını korumak. Bu nedenle, uzun vadeli hedefler olan sosyal hedefler, ortaya çıkabilecek gelecekteki sosyal sorunları öngörmeli ve önlemelidir. Ürünün kalitesini artırma yönündeki sosyal hedefi yerine getirirken, ekonomik hedef de etkilenecektir, yani üretim maliyetindeki artış. Bu nedenle, iş dünyası ya da iş adamları ekonomik ve sosyal hedefler arasında bir denge kurmalıdır. Her ne kadar birbiriyle çelişiyor gibi görünse de, farklı hedefler arasında uygun bir denge sağlamak için bir tür uzlaşma olacaktır.
İşletmelerin toplumun ihtiyaç duyduğu mal ve hizmetleri üretme amacını gerçekleştirirken üretim faaliyeti ile istihdam oluşturması, gelir ve satın alma gücü sağlayarak topluma istikrar getirdiği söylenebilir. Tüketici memnuniyetini gözetmek, refah önlemleriyle çalışanların moralini arttırmak sosyal hedefler arasında yer almaktadır. Toplumlara ürün – hizmet sağlayarak gelir ve kar elde edilirken bu kazancın toplumların refahını geliştirecek şekilde denegelenme aritmetiğinin iyi çalışılmasında fayda var.
Gelecek durakta “Sürdürülebilir Şirketlerin Karakteristik Özellikleri“ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®