Sürdürülebilir Şirket Yönetimi-II

This post has already been read 1732 times!

Sürdürülebilir İş Yönetiminin gereksinimleri???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Sürdürülebilir şirket yönetimi kapsamında başlattığımız yazı dizisinin bir önceki durağında rekabet ortamında şirket yönetiminde sürdürülebilirliğin önemi, sürdürülebilir şirket yönetim parametreleri, iş yönetiminde süreklilik olgusuna dair  özet bir giriş yapmaya çalıştık.

Bu durakta “sürdürülebilir iş yönetiminin gereksinimleri” odaklı beyin fırtınası yapılmasına ne dersiniz?

Tüm toplumlarda işletmelerin sosyal alt sistem olarak yürütülen ekonomik bir faaliyet olduğu açıktır. Bu ifadeden hareket ile; işletmeler ve işletmelerde gerçekleştirilen faaliyetlerin toplumlar için çok önemli olduğunu anlıyoruz. İşletmeler; toplumların  ihtiyaç duyduğu mal ve hizmetleri sağlar. Tabii ki girişimci için ekonomik kazanç getiren fiyat ile işletmeler  toplumsal gereksinimleri karşılar.

Takas ekonomisinin günümüze gelmesinden bu yana şirketler, mal ve hizmetleri sunarak çeşitli toplumsal sorunları çözmektedir. Hani bir tabir vardır; özetin özeti şirketler – işletmeler toplumların temel bir alt sistemi haline gelmiştir.

Toplumlar, işletmelerin rolü olmadan yaşayamaz. Toplumun tüm istekleri iş dünyası  tarafından karşılanır. Toplumun sosyal ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra, işletmeler ekolojik ihtiyaçları da karşılar. Ekolojik ihtiyaçlar nelerdir?

Ekolojik ihtiyaçlar :

Değerler, uygulanabilirlik ve kamu görünürlüğüdür.

Değerler: İş dünyası inanç ve beklentiler gibi belirli değer sistemleri geliştirir. Değerler, toplum için kurumsal bir hareket olarak yaşamını sürdürür. Değerler işletme tablolarından elde edilir. Örneğin, her işletme kendi iş misyonunu açıklar, burada “Misyon”, “önerilen işin uzun vadede ne yarattığını” kastediyoruz. İşletmenin uzun vadede topluma sağlayacağı “misyon ifadesi” olacaktır. Bu, işletmeler için olduğu kadar insanların beklentileri için de değer yaratır.

Misyon aslında operasyonun arkasında olan tüm iş profilinin bir resmini verir. Böylelikle işletmeler, toplum tarafından elde edilebilecek bir değer yaratır.

Canlılık: İş dünyası, toplumun yararına olan potansiyelini ortaya koymaktadır. Neyin başarılabileceğini ve olma yeteneğini aktive eder. Eğer işletme bir yerde uygulanabilir bir birim ve güçlü bir kurum olarak başarılı olmak zorundaysa, kendi yeteneklerini kendi ortamında başlatmalıdır. Gelişmek ve uygulanabilir olmak için çok çalışmalı.

sürdürülebilirlik ve kamusal görünürlük ?????

Kamusal görünürlük: İşletmeler kendisini topluma, toplum için yapabileceklerini göstermelidir. Kamusal görünürlük budur. Toplum, şirketlerin üstlendiği faaliyetleri bilmelidir. Bu, halkın organizasyonların sağladığı mal veya hizmet türünü bilmesi gerektiği anlamına gelir. Şirketlere satış yeteneklerini test etmek için kamu sınavına tabi tutulabilirler. Bu nedenle, kamusal görünürlük işletmeler için bir ihtiyaçtır.

Gelecek durakta şirketlerin fonksiyonlarına yakından bakabilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...