Stratejik Yönetim -III

This post has already been read 1680 times!

Strateji Kavramı ile Gelenler ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Stratejik yönetim yazı dizisinin önceki duraklarında stratejik yönetimin önemi, yönetimin  planlama, kadrolama, organizasyon, koordinasyon, yönlendirme ve kontrol fonksiyonlarına dair paylaşımda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta strateji kavramına yakından bakmaya ne dersiniz?

Strateji kavramı kapsamlı şekilde tanımlanırsa; firmanın stratejik avantajları ile çevrenin zorluklarına ilişkin entegre bir planın oluşturulması için alternatiflerin oluşturulmasıdır.

Şirketin temel hedeflerine ulaşılmayı sağlayan mimari tasarımını da strateji olarak ifadelendirmek mümkündüri

Strateji kavramını detaylandırdığımızda ; strateji bir işletmenin uzun vadeli amaçlarının ve hedeflerinin belirlenmesi, bu amaçların gerçekleştirilmesi için gerekli kaynakların tahsis edilmesini kapsayan eylem planlarının benimsenmesi olarak tanımlanabilir.

Strateji, hayati önem taşıyan veya bir bütün olarak kuruluş için önemini devam ettiren bir eylem planıdır.

Strateji olgusunun uzun vadeliliği ifade ettiğine göre stratejik yönetim de şirketin uzun vadeli hedeflerinin oluşturulması ve bunları uygulamaya alacak süreçlerin yönetilmesi olduğu anlaşılmalıdır. Kısa vadeli düşünenler veya uzun vadeli tasarımlara taahümülleri olmayan organizasyonlar, strajik planlama, stratejik yönetimi entel dantel işi olarak görmektedirler.

Aslında gözden kaçırılmaması gereken bir faktörü hatırlatmakta tekrar hatırlatmakta fayda var, stratejik yönetimde kısa, orta ve uzun vadeli planlar, yönetim kararları yer almaktadır.

Stratejik yaklaşımın şirketlere getirileri :

Amaçları önceden belirlenmiş hedeflere ulaşmak ve eylem sürecini uygulamak için gerekli kaynakların tahsis edilmesi olarak da tanımlanan stratejik yaklaşım gelecek için ortak nokta oluşturulmasını sağlar.

Stratejileri belli olan ve bu stratejilere göre yönelimi gerçekleştiren şirketler açık deniz de rotası belli gemi şeklinde güven içerisinde yolculuğunu gerçekleştirir

Strateji hedeflere ulaşılması için gerekli olan yetkinlikleri gün yüzüne çıkartır.

Rakip, rekabet ve pazar hakkında güncel bilgiye sahip olmak ve bu bilgilere göre yeniden pozisyonlama yapabilme esnekliğine sahip olmak.

Olası dalgalı durumları önceden sezmek bunun için analitik çalışmaların gerçekleştirilmesi

Gelecek durakta stratejinin boyutları ve etkin stratejilerin oluşturulmasını sağlayan kriterlere yakından bakabilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

 

 

 

 

Share

You may also like...