Sanayi Ürünlerini Pazarlama Yönetimi-III
This post has already been read 1328 times!
Tüketici Malları ile Ticari Mallar Arasındaki Farkların Detayları???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları
Endüstriyel- Ticari- Sanayi-İşletme ürünleri/hizmetleri pazarlama yönetimi konusunda başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında sanayi ürünlerini pazarlama yönetiminin önemi, nihai tüketici ürün/hizmet pazarlamasından farklı olduğu ve ortak olduğu yönlerine, sanayi ürünlerinin pazarlanmasının detaylarına dair paylaşımda bulunmaya çalıştık.
Bu durakta “Tüketici Malları ile Ticari Mallar Arasındaki Farkların Detayları”na yakından bakılmasına ne dersiniz?
Tüketici Malları ile Ticari Mallar Arasındaki Farklar:
•Ürün- Talep Karakteristikleri; bazı endüstriyel ürünler için alıcı sayısı, belirli tüketim malları için alıcı sayısından daha fazla olabilir. Endüstriyel ürün talep özellikleri büyük ölçüde tüketici mallarının özelliklerinden farklılık gösterir. Ürün ve talep özelliklerinden bazıları gerçekten endüstriyel pazar için benzersizdir. Birçok ürün sıkı teknik özelliklere / standartlara tabidir. Endüstriyel ürünler hem standart hem de özelleştirilmiş ürünler içerir. Ticari ürünler tüketici mallarının aksine talebin ters fiyat esnekliğine maruz kalmaktadırlar. Son ürün talebindeki dalgalanma ile son ürünün üretimi için kullanılan bazı endüstriyel ürünlerin (makine gibi) arasında bire bir ilişki yoktur.
Müşteri Özellikleri; Tüketici alıcı özelliklerine göre işletme alıcı özelliklerinin göze çarpan özellikleri aşağıdaki gibidir:
Müşteri Sayısı: Endüstriyel müşterilerin sayısı bir ila birkaç bin arasında değişmektedir ve nihai tüketici sayısına göre nispeten küçüktür. Ticari alıcıların sipariş büyüklüğü, tüketici alıcılarla karşılaştırıldığında, miktar ve / veya değer bakımından çok büyüktür. Dahası, satın alma daha az sıklıkta görülür. Örneğin, bir işletme müşterisi bir yıllık tedarik gereksinimini bir siparişte alabilir.
Çeşitli kalemlerin sipariş miktarı ve sıklığı, ekonomik sipariş miktarından, yani sipariş maliyetlerini ve stok maliyetlerini en aza indiren miktardan etkilenir.
Karar Verme Süreci : tüketim mallarında karar verici duruma göre tek bir kişi olabilirken sanayi – endüstriyel mallarının satına alma süreci birkaç kişiyi içerebilir.
Endüstriyel bir satın alma durumundaki karar alma birimleri genellikle tüketici satın alma durumundan daha büyüktür. İlgili faktörlerin çokluğu, çeşitli etkiler, karar vermenin danışma niteliği vb. Endüstriyel pazarlama için önemli etkilere sahiptir.
Gelecek durakta “Ticari Ürünlerin Pazarlama Sürecini Etkileyen Faktörler” ile yolculuğumuza devam edebilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®