Rekabet Avantajı Stratejileri -I
This post has already been read 1451 times!
Strateji Türleri ???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
Strateji geleceği öngörmekle ile birlikte; geleceği hazırlamak için bulunulan durumu analiz etmek ve ulaşılacak noktaya varış yollarının belirlenmesini sağlar. İş anlamında strateji, müşterileri korumak, rakipler üzerinde üstünlük sağlamak anlamına gelir. Başka bir deyişle, strateji, rekabet avantajı yaratmak anlamına gelir.
Genel olarak konuşacak olursak, üç tür rekabet avantajı stratejisi vardır:
- Düşük maliyet stratejisi, bulunulan pazardaki – lokasyondaki en düşük fiyatları sunma çabasını içerir. Amaç, piyasanın geniş bir kesitini çekmektir. Düşük maliyet stratejisini tercih eden bir şirkette, vurgu, kaliteden ödün vermeden, her yıl işin her alanında maliyetleri düşük tutmaya çalışmaktır. Düşük fiyatlar tüketicileri çekerken son derece değerli bir varlıktır, çünkü kısmen tüketicilerin düşük maliyetli bir ürün hattına geçmesi çok az maliyetlidir. Ek olarak, standartlaştırılmış ürünler birçok müşterinin ihtiyaçlarını karşılayabilir, ancak bir rakip benzer düşük maliyetli yöntemler benimserse bu avantajlar etkisiz hale getirilebilir.
- Farklılaşma stratejisi, aynı ürünün farklı çeşitlerini satarak müşteri seçimini genişletmeyi amaçlamaktadır. Amaç, çeşitlilik sunma yeteneği ile pazarın geniş bir kesiti çekmektir. Örneğin, XYZ deterjan firması, müşterilerinin farklı ihtiyaçlarını karşılamak için en az on bir çeşit çamaşır deterjanını üretmesi. Buradaki fikir, müşterilerin istediği farklılıkları (kalite gibi) inşa ederek alıcılara değer sağlamaktır. Bu nedenle, şirketin hedefi, farklı ürünlerden oluşan bir çizgi oluştururken, genellikle daha yüksek maliyetlerle sonuçlandığından, premium bir fiyat talep ederken bu farklılıkları güvenilir bir şekilde iletmektir. Farklılşatırma stratejisinde sürekli iyileştirme vurgulanır, yeniliğe yatırım yapılmasına ve her bir ürünün farklı özelliklerine odaklanılır. Bunu yapmak, alıcı bağlılığı yaratmaya yardımcı olur. Müşteriler farklılaştırılmış ürünlerde belirgin bir avantaj görmelidir, aksi takdirde daha düşük fiyatlı alternatifler seçerler.
- Odaklanma veya “niş” stratejisi, tüm pazardan ziyade pazarın dar bir kısmına odaklanır. Buradaki fikir, tercihlerinin pazarın geri kalanından belirgin bir şekilde farklı olduğu bilinen belirli bir müşteriye satış yapmaktır. Bunun avantajı, düşük maliyetlerin genellikle bir niş oluşturmaya ilişkin olmasıdır. Şirketin hedefi, ürünün benzersiz yeteneklerini hedef alıcılarına iletmektir. Bir niş stratejisini benimsemenin ana nedeni, büyük rakiplerin genellikle küçük pazarlara hitap etmek istememeleridir.
Gelecek durakta “en iyi stratejinin belirlenmesi” sürecine yakından bakabilmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®