Profesyonel İş dünyasında İletişim-III

This post has already been read 1496 times!

İletişim sürecini etkileyen faktörler???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Profesyonel iş dünyasında iletişim konulu paylaşım dizimizin önceki duraklarında  şirketlerde, organizasyonlarda ve iş dünyasında profesyonel iletişimin önemi, profesyonel iletişimde de sözsüz iletişimin etkisine,  sözsüz iletişimi güçlendiren, netleştiren sözel iletişime dair paylaşımda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “iletişim sürecini etkileyen faktörler” e yakından bakmaya ne dersiniz?

İletişim sürecini etkileyen faktörler:

Mesajı gönderen;

Mesajı gönderen iletişimi başlatan kişidir. Bu kişi bazen “kodlayıcı” olarak bilinir. Kodlama, aktarılacak bilgiyi seçme ve formüle etme işlemidir. Gönderen, iletişimi alıcının bakış açısından zihinsel olarak görselleştirmelidir. Örneğin, gönderenin hem iyi haberi hem de kötü haberi iletmesi gerekiyorsa, ilk önce iyi haberi iletmesi genellikle daha iyidir. Hem basit hem de karmaşık bir mesajı iletmesi gerekiyorsa, basit olanla başlamak en iyisidir.

Mesaj;

Mesaj iletilen bilgidir, bu hem sözel hem de sözel olmayan verileri içerir. Sözlü bilgi, duyulan mesajın bir parçasıdır. Sözsüz bilgi, beden dili ve çevre gibi şeyler gerektirir. Örneğin, satış takımındaki çalışma arkadaşına, “XYZ  grubuna bu satışı kapatırken mükemmel bir iş çıkardınız” diyorsa, bu yorum genellikle övgülerden biri olarak yorumlanır. Ancak, yönetici konuşurken masadaki bazı raporlara bakmaya devam ederse, zorunlu bir açıklama olarak yorumlanabilir. Yönetici ayağa kalkarsa, masa etrafında yürür ve mesajı iletirken takım arkadaşının omzuna dokunursa, yüksek övgü olarak yorumlanması daha olasıdır.

Mesajın sözel olmayan kısmı genellikle ek anlam sağlayarak söyleneni genişletir. Bununla birlikte, bu yorumun bir mesajın amaçlanan anlamını değiştirebileceğini unutmayın.

Kanal;

Kanal, mesajı iletmek için kullanılan araçtır. Mesajınızı fiziksel olarak iletmek için bir iletişim kanalı ve bir ortam seçersiniz. İletişim kanalı sözsüz, sözlü veya yazılı olabilir. Araç telefon, bilgisayar, faks, mektup, not, rapor, yüz yüze vb.  olabilir.

Alıcı;

Alıcı, mesajın yönlendirildiği kişidir. Alıcı rolünde olan kişinin mesajı ne ölçüde anlayacağı, iletilen konuyu ne kadar net anladığı, mesajı kabul etmesi, gönderen ve alıcının arasında var olan ilişki ve güven dahil olmak üzere bir dizi faktöre bağlıdır.

Geri bildirim;

Geri bildirim, alıcının aldığı mesaja verdiği cevabıdır; bir takım sözel ve sözel olmayan biçimlerde olabilir. Sözlü formda, en yaygın yanıtların bazıları daha fazla bilgi almak veya gönderenin mesajın alındığını ve buna göre hareket edileceğini bildirerek kapanmasını sağlamak için tasarlanmıştır

Gelecek durakta iletişimin önündeki engellere yakından bakabilmek dileğiyle,

 Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ

 

Share

You may also like...