Operasyon Yönetimi-IV
This post has already been read 1648 times!
Üretim yönetim sürecinin evrimi???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları
Operasyon Yönetimi kapsamında başlattığımız yazı dizimizin önceki duraklarında operasyon yönetim süreci denildiğinde üretim olgusunun gelmesi, üretim sürecine neden sistem yaklaşımı ile bakılması gerektiğine, üretim yönetim sürecinde karar mekanizmaları, üretim sürecinde rekabet avantajlarının sağlanmasında kritik faktör olan üretim yönetim olgusuna dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.
Bu durakta üretim yönetim sürecinin evrimine yakından bakmaya ne dersiniz?
Üretim sürecinin gelişimini diğer bir değiş ile geçirdiği evrimleşmeyi anlayabilmek adına; Sanayi devrimi öncesi insan zekası üretim fazı, Sanayi Devrimi, bilimsel hareket, operasyon yönetimi, bilgisayar ve ileri hizmet devrimi fazlarını gözden geçirmekte fayda var.
Sanayi devrimi öncesi insan zekası odaklı üretim fazı : Mısır piramitleri, Yunan Parthenon’u, Çin Seddi ve Roma İmparatorluğu’nun su kemerleri ve yolları, Chola Kralları tarafından inşa edilen barajlar, antik çağlardaki insanların zekasını ve endüstrisini kanıtlamaktadır.
Ancak antik çağlardaki insanların mal üretme biçimleri, bugünkü üretim yöntemlerinden farklıydı. 1700’lerden önceki üretim sistemlerine genellikle yazlık sistemi denir, çünkü malların üretimi, zanaatkarların ürünler üzerinde el işi yapmak için çırakları yönettiği evler veya kır evlerinde gerçekleşmiştir.
1770’den 1800’lerin başına kadar, İngiltere’de Endüstri Devrimi olarak adlandırılan bir dizi etkinlik düzenlendi. Sanayi Devrimi iki büyük gelişme ile sonuçlandı: insan gücünün yanı sıra makine gücünün yaygın bir şekilde kullanılması ve fabrika sisteminin kurulması. 1770’den 1800’lere kadar gerçekleşen olaylar, büyük icatlarla karakterize edilir. Bu dönemde altı tanesinin İngiltere’de, bir tanesinin Fransa’da ve birtanesinin de Amerika’da olmak üzere sekiz büyük icadın gerçekleştiğini görüyoruz.
Bu sekiz büyük icadın en büyüğü buhar motorunun keşfi dir. Bu dönemdeki buluşların çoğu ipliğin eğrilmesi ve kumaşların dokunması ile ilgilidir. İngiltere’nin sömürge imparatorluğunun ve ticaretinin kayda değer genişlemesi nedeniyle, kumaşın o dönemde İngiltere’nin başlıca ihracat ürünü olduğu ve yetersiz kaldığı için tekstil odaklı buluşlar ön plana çıkmaktadır. Makine gücünün kullanılabilirliği, işçilerin makineleri barındıran fabrikalarda toplanmasını büyük ölçüde kolaylaştırdı. Fabrikalarda toplanan çok sayıda işçi, onları üretmek için onları mantıklı bir şekilde örgütleme ihtiyacını yarattı. Üretim süreci ileri bilgisayar sistemlerinin kullanılması sürecine doğru evrildi.
Gelecek durakta çağdaş üretim ve oprasyon yönetiminin karakteristik özelliklerine yakından bakabilmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®