Operasyon Yönetimi-II
This post has already been read 1824 times!
Üretim Yönetimi ve Karar Verme Süreci
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları
Operasyon Yönetimi kapsamında başlattığımız yazı dizimizin bir önceki durağında operasyon yönetim süreci denildiğinde üretim olgusunun gelmesi ve üretim sürecine neden sistem yaklaşımı ile bakılması gerektiğine dair özet bir giriş yapmaya çalıştık. Bu durakta üretim yönetim sürecinde karar mekanizmalarına yakından bakmaya ne dersiniz?
Operasyon yöneticilerinin üretim fonksiyonunda bir dizi karar vermesi gerekir. Tüm girdilerin bitmiş ürünlere dönüştürülmesi sürecindeki tüm faaliyetleri planlar, düzenler, personel yönetir ve kontrol ederler. Her seviyede, operasyon yöneticilerinin de karar vermeleri ve bunları uygulamaları beklenmektedir. Operasyonlar tarafından verilen kararlar üç genel kategoriye ayrılır,
- Ürünler, süreçler ve üretim tesisleri ile ilgili stratejik kararlar. Bu kararlar, organizasyon için stratejik öneme ve uzun vadeli öneme sahip olan önemli kararlardır.
- Talebi karşılamak için üretim planlama ile ilgili çalışma kararları. Bu kararlar, devam eden mal ve hizmet üretiminin pazar talebini karşılamasını ve kuruluş için makul karlar sağlamasını sağlamak için gereklidir.
- İşlemleri planlama ve kontrol etme ile ilgili kararları. Bu kararlar, üretim sürecinde çalışan insanların günlük faaliyetlerini, ürün ve hizmetlerin kalitesini, üretim ve genel masrafları ve makinelerin bakımını ilgilendirir.
Karar mekanizmasını; stratejik, uygulama ve uygulama sonuçlarını kontrol etmek şeklinde özetlemek mümkündür.
Üretim süreci diğer bir değiş ile dönüşüm süreci şirketler ve organizasyonlar için önemli olması ile birlikte toplumun refahına önemli katkı sağladığı konusunda hepimiz hem fikiriz. . İnsanların yaşam standardı, mal ve hizmetlerin üretimine bağlıdır. Daha fazla üretim, insanların yaşam standartlarını yükseltir. İnsanların yaşam standartlarını yükselten ürünler üreten firmaların rekabet avantajları üretim yeteneklerine bağlıdır.
Üretim sürecinde rekabet avantajları nelere bağlıdır? Üretim sürecinde rekabet avantajları :
- Daha kısa süreli yeni ürün geliştirme – yeni ürün geliştirme çevrimlerini azaltmak
- Daha fazla ve hızlı envanter dönüşleri
- Daha kısa üretim gerçekleştirme süresi
- Daha yüksek kalite
- Daha fazla esneklik
- Daha iyi müşteri hizmeti
Rekabet avantajlarını sağlayabilmek adına sürdürülebilir üretim yönetim sürecinin tüm dinamiklerine sahip olmak gerekmektedir.
Gelecek durakta üretim yönetim sürecine yakından bakabilmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®