Öğrenen Organizasyonlar-VI

This post has already been read 1206 times!

Öğrenen Organizasyonlar ve Liderlik Yetenekleri???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Öğrenenler organizasyonlar odaklı başlatılan paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında öğrenen organizasyonların tanımı, özellikleri ve öğrenen organizasyonlara dönüşüm gerekleri, öğrenen organizasyonların yapı taşları, öğrenme ve performans uzmanları, öğrenen organizasyonlarda kültür oluşumu ve liderlik olgusuna dair paylaşımlar yapmaya çalıştık

Bu durakta  “Öğrenen Organizasyonlar ve Liderlik Yetenekleri “ ile ilgili zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Rol model, etkileme gücü, yönlendirme .. vb faktörlerden dolayı öğrenen organizasyonların oluşturulmasında da liderlerin etkin, etkili liderlik yeteneklerine sahip olması ve liderlik yeteneklerinin geliştirilmesine odaklanılır. Öğrenen organizasyonlar kültürünün oulşması için ihtiyaç duyulan ve geliştirilecek liderlik yetenekleri neler olabilir?

Her seviyedeki liderler, öğrenmeyi hızlandırmaya ve bir öğrenme kültürü oluşturmaya etkileri olduğundan dolayı liderlerin öğrenen organizasyonların oluşturulması yolculuğu kapsamında bireysel, kurumsal gelişim ve koçluk programlarına katılımları sağlanır. Özellikle koçluk sürecinden geçmeleri istenir liderlerden, pekiyi niçin? Öğrenen organizasyonların oluşturulması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması yoğunluklu olarak etkileşimi ve iletişim zorunlu kıldığından dolayı

Örganizasyonel öğrenme; organizasyonun, yeni şartlara hızlı ve etkin olarak adapte olması, değişimlere pozitif ve kazançlı iş sonuçları ile yanıt vermesi vb çıktıların oluşmasını sağlar. Bu çıktıların oluşmasında etkin rol alan liderlerin organizasyon içi ve dışında birlikte hareket ettiği bireyleri, takımları  yönlendirmek ve desteklemek için yapılar ve süreçler oluşturur. Liderlerin takım arkadaşları ile geliştirecekleri öğrenme tasarımı; değişim yönetimi, karar verme ve iletişim stratejileri gibi hızlandırılmış öğrenme ilkelerini içermesi gerekir.

Liderlerin tüm süreçte yönlendirici, destek verici diğer bir değiş ile sürece ve süreçteki tüm bireylere, takımlara koçluk yapması beklenir.

Öğrenen organizasyon kültürünün gerçek anlamda organizasyona yerleşmesi için ihtiyaç duyulan liderlik yeteneklerini özetlemekte fayda var:

Destekleyici, yönlendirci

İş birliğine açık

Sosyal öğrenme seviyesi yüksek

Etkileşimli – yapıcı diyalog uygulamak

Her çalışanı önemli iş kararlarına katılımını sağlayacak rehberliği gerçekleştirmek

Oluşacak değişimi iyi yöneten mimar olabilmek.

Gelecek durakta “Değişim Yönetimi” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...