Küresel Pazarlara Giriş – II
This post has already been read 1362 times!
Pazar Yerinin Dinamikleri ….????
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
Küresel pazarlara giriş ile ilgili başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun bir önceki durağında bu konuda çalıştığımız firma ile gerçekleştirdiğimiz toplantılar ve genel anlamda pazarlara giriş stratejilerinin şekillendirilmesine yardımcı olan sorulara dair özet bir giriş yapmaya çalıştık.
Bu durakta “Pazar Yerinin Dinamiklerine” dair beyin fırtınası yapılmasına ne dersiniz?
Küresel pazarlarda faaliyet gösteren şirketler, gelirlerini gittikçe daha karmaşıklaşan pazarlar kümesinden elde etmektedirler ve bir önceki durakta ifade ettiğimiz üzere bu pazarlarda yalnız değiller. Giriş yapılan ve-ya yapılacak pazarlarda; rekabet edebilmek, büyümek için, bir anlayış oluşturmak için çok şey var.
Küresel pazarlara giriş stratejilerinin oluşturulmasında kritik faktörlerinden birisi pazar yerlerinin sunacağı fırsatların ve tehditlerin net olarak bilinmesi gerekmektedir.
Pazar yerlerinin sunduğu fırsatlar ve tehditler :
Fırsatlar
- Birleşmeler, satın almalar ve devralmalar
- Rekabetten pazar payını kazanmak
- Coğrafi ya da ürün bazında yeni pazarlara yayılmak
- Yenilikçi iş modelleri bulmak
- Ürün ve hizmetler için yeni talep tespit etmek
- Yeni ortaklıklar oluşturmak
Tehditler
- Fiyat erozyonu
- Pazara giren yeni rakipler
- Yeni ortaya çıkan iş modelleri
- Konsolidasyon veya Değer zincirinin parçalanması
- Mevcut eğilimlerin sınırlı bir şekilde anlaşılması
- Müşteri davranışının değiştirilmesi
Küresel pazarlar ve bilgi felci mi???
Pazar yerlerinin sunduğu tehditlerin ve fırsatların etkin olarak analiz edilmesi sağlıklı bilgilendirme süreci ile gerçekleştirilir. Bu noktada ortaya farklı bir sorun çıkmaktadır. Küresel pazarların artan karmaşıklığına paralel olarak, mevcut pazar bilgilerinin miktarı ve kalite aralığı da gittikçe artmaktadır. Pek çok karar vericinin “bilgi felci” ile karşı karşıya geldiklerini görmekteyiz. Ticari bilgileri yönetmek, yani ilgili verileri bulmak ve büyümeye yönelik karar vermeye yardımcı olacak iç görülerle işlemek, mesleki yeterlilik için ayrı bir alan haline gelmiştir.
Karar vericilerin çoğu böyle bir yeterliliğe sahip değildir ve bilgi kaynakları ve araçları hakkında bilgi edinmek için zaman harcamaktan ziyade, bilgiye dayalı sonuçlar çıkarmaya yönelik çabalarını yoğunlaştırmaları gerektiği için, onların yapması pek bir anlam ifade etmeyecektir.
Bu nedenle yöneticilerin, günümüzün karmaşık iş ortamında kaçınılmaz olarak yüksek kaliteli karar alma ile ilgili olan bilgi alma ve işleme konusunda uzmanlara ihtiyaçları olacak.
Karar vericilerin karar verme süreçlerinin verimli olarak yönetilmesi doğru Pazar zekasına ihtiyaç olduğunu gün yüzüne çıkartmaktadır
Gelecek durakta Pazar Zekası kavramı ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ