Konuşma Sanatı – V

This post has already been read 1732 times!

Konuşma ve Dil ???

 Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Konuşma sanatı yazı dizimizin önceki duraklarında; etkili ve hafızalarda yer edinecek konuşmaların gerçekleştirilmesinin önemine, etkili konuşmanın reçetesinde yer alan odaklanılması gereken noktalar, parametrelere, etkili konuşmada farklı bir önemi ve değeri olan konuşmadan beklentiler, konuşma sürecinde konunun önemine dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.  Bu durakta konuşmada dilin yerini ve dilin gücünü gösteren yazma olgusuna yakından bakmaya ne dersiniz?

İyi bir konuşmacı ve doğal olarak konuşmacı yazarı olmanın değerli ve de kritik faktörlerinden birisi yazmanın kendisidir. Düşünme ve yazma arasındaki bağlantının etkisini biliyoruz. Aslında yazma süreci, eylemi ve belki de isteği sessizce tartışmaktır, düşünceleri sesli olarak ifade etmeden önce sessizce kendinize ifade etmenizdir, işte tamda bu nokta da düşüncenin sesli ifadesindeki etkisini anlamak için sessizce yazı ile etkisi de test edilmiş olmaz mı? Söylemeden, ifade etmeden önce yaz,  diğer bir değiş ile sessizce ifade et. Yazma eylemi, süreci temelde doğru sırayla şeyler söyleyebilme meselesidir.

İnsanlar, yazarların nasıl ve hangi koşullardaki yazdıkları konusunda merak içerisindedirler. Yazmak isteyen ve bir türlü yazamayanların harika bahaneleri olduğunu duyarız, mükemmel, sakin ve huzur verici ortamların gerekliliğini dile getirirler. Evet bu taleplerde haklı olabilirler ve fakat gerek ve yeter şart değildir. Şunu hatırlatmakta ve paylaşmak da fayda var, yazma, özünde yalnız ve bireysel bir deneyimdir. Ne zaman, nerede ve nasıl yazılacağı seçimi yazana aittir.

Gerçek şu ki, muhtemelen kitaplarından dolayı tanıştığımız, aşina olduğumuz yazarlar kadar yazmanın farklı yolları vardır ve bunu yapmanın tek bir yolu yoktur. Hemingway başarısızlıkla günde 500 kelime yazdığını,  Balzac günde 10 bardaktan fazla kahve içerek yazdığını okumuştum bir kitapta. Pekiyi bir konuşma veya sunum metni yazmanın teknikleri var mıdır? Veya sunum, konuşma metni için de her birimizin teknikleri farklı mıdır?

Gelecek durakta konuşma sanatında metin ve sunum hazırlama sürecine detaylı olarak yakından bakabilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

You may also like...