KOÇLUK YOLCULUĞU İLE GELENLER-II
This post has already been read 2269 times!
KOÇLUK SÜRECİNİN DEAYLARI….
Merhaba www.ayseleevran.com ve www.etsgelisim.com paylaşım dostları
Bir ve iki durak önce koçluk nedir? Ne değildir? Ve niçin koçluk yolculuğuna çıkarız? Koçluk yolculuğundan beklentiler nelerdir? Soruları ile ilgili beyin fırtınası yapmaya çalıştık. Ve bu durağımıza koçluk sürecinin detaylarını bırakmıştık.
Her konuda olduğu gibi koçluk sürecinde de koçluk rehberliği almak isteyen bireylerin, takımların ve şirketlerinin hedeflerinin net olarak belirlenmesi gerekir. Ölçülebilir, zaman kısıtı ve net çıktısının olması şeklinde hedefin çerçevesi çizilir. Hedefin netleştirilmesi için; bu hedefin senin için anlamı nedir? Bu hedefi gerçekleştirdiğinde ne elde etmiş olacaksın?… vb sorular sorulabilir. Hedef gerçekleştiğinde bazı değişimler, dönüşümler gerçekleşebilir koçluk talebinde bulunan bireylerin, takımların ve şirketlerin bu değişime ve dönüşüme ne kadar hazır oldukları olgusuna dikkat edilmesinde fayda var. Aksine hedefe varış sürecinde değişime direnç ile karşılamak mümkün olabilir. Hedef netleştikten sonra hedefe varışı sağlayacak kilometre taşları ve faaliyet planı oluşturulur. Faaliyet planına göre görüşme periyodları belirlenir. Hedefin akıllıca, ölçülebilir ve gerçekleştirilebilir olduğu nasıl netleştirilir? Üç farklı kişiye en fazla üç dakika da hedef tanımlaması yapılarak. Veya sizin başak bir tekniğiniz var mı?
Koçluk serüveninin olmazsa olmazı hedefe gidişi gösteren adımların- aşamaların somut çıktısı olan ödevlerdir. Ödevlerin zamanında ve hedefe katkıları net görüşmeli, aksi taktirde koçluk yolculuğu kesintiye uğrayabilir. Hedefe varış araştırma, öğrenme ve potansiyeli kullanma noktalarını içerdiğinden özellikle yetişkinin öğrenme stilini ve yetişkinin araştırma, öğrenme heyecanını sıcak tutabilmenin tekniklerine sahip olmak ve teknikleri- araçları ihtiyaç olduğu anda kullanmak gerekmektedir. Koçluk sürecine çıkmış bireylerin, takımların ve şirketlerin hedefe varış sırasında inançlarını sürekli canlı tutmaları ve hedefe varış sırasında zaman zaman gelgitler yaşandığında hedefe varıştan uzaklaşıldığında tekrar ana yola girmek için içe dönüş yapmaları ve kendilerinin gözden geçirmeleri önerilir.
Koçluk sürecinde hedefin belirlenmesi, hedefe varışın kilometre taşları ve de faaliyet planının oluşturulmasının kritik olduğunu ve hatta bu yolculuğun olmazsa olmazıdır diye ifade ettik koçluk yolculuğun da kritik olan kavramlardan birisi de diyalog olgusudur diyerek gelecek durakta görüşmek üzere,
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®