Karar Verme Yöntemleri –II
This post has already been read 1779 times!
Stratejik Karar Vermek???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları
Karar verme yöntemleri yazı dizimizin bir önceki bölümünde karar verme sürecinin bireysel düzeyden, şirketler ve hatta ülkeler adına önemini, kapsadığı çoklu disiplinler ile ilgili özet bir giriş yapmaya çalıştık.
Bu durakta özellikle Stratejik Karar Verme Sürecine bir faz daha yakından bakmaya ne dersiniz?
Şirketlerde; organizasyonları yönetmek ve karar vermek neredeyse eş anlamlıdır. Örgütlenme dinamikleri, karar vermede derinlemesine bir anlayış gerektirir. Kuruluşlar büyüdükçe ve daha karmaşık hale geldikçe, karar alma süreci merkezi bir faaliyet haline gelir.
Yöneticilerin, hem organizasyon hem de kilit paydaşlarına fayda sağlamak için genellikle belirsiz olan alternatifler arasından akıllıca seçim yapması beklenir.
Stratejik karar verme terimi genellikle her türlü kuruluşta verilen önemli veya kilit kararları belirtmek için kullanılır. Örgütlenme terimi, çok sayıda insan çabasını içeren herhangi bir toplumsal, ekonomik veya politik etkinliği içerir. Stratejik kararlar, organizasyondaki bireyler arasında yürütülen faaliyetlere yönelik gerçekleştirilen karar verme sosyal pratiğini vurgulamaktadır.
Stratejik karar verme, karar vermek ve seçim yapmak için yapılan hesaplamanın ötesindedir. Matematiğin çeşitli dalları risk, seçenek, oyun teorisi ve seçim konusu stratejik karar verme sürecinde kullanılan araçlardır.
Neden stratejik kararlar alınmalıdır? Stratejik kararlara niçin ihtiyacımız olabilir? Veya kararlarımız neden stratejik özellik taşımalıdır? Uzun vadeli ve operasyonel kararlara rehberlik eden kararları stratejik karar olarak ifade etmek mümkündür. Stratejik karar verme genellikle iki veya daha fazla bilinen alternatif arasında doğru seçeneğin belirlenmesidir.
Doğru seçeneğin belirlenmesi diğer bir değiş ile ‘karar noktası’ yaklaşımı, sorunların nasıl çözüldüğü, araştırmanın nasıl yürüdüğü, kararın benimsenmesi için ne yapıldığını ve ne şekilde yapıldığını içeren karar noktasına açılan süreçlerin zenginliğini ve karmaşıklığını kapsamaktadır.
Doğru ve etkin karar verebilen yöneticilerin kararlar üzerinde tam kontrolü olduğu varsayılır. Stratejik kararlar oldukça kritik ve karar verilecek konu bağlamında etki sınırları geniştir. Örnek hükümetlerde özeleştirme kararı stratejik bir karardır. İşletmelere de örgütsel tasarım, tedarikçi seçimi, bilgi sistemlerinin seçimi ve karmaşıklığı ve genel ürün veya hizmet portföyleri gibi konular ile iligli kararlar stratejik kararları içerir.
Stratejik kararlar olabildiğince geniş ve tüm paydaşların fikirlerinin dikkate alınmasını gerektiren kararlardır. Gelecek durakta karar verme sürecinin fazlarına yakından bakabilmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®