Karar Verme Süreci- VI
This post has already been read 1817 times!
Bireysel Olarak Karar Verme Stili ???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları
Karar verme süreci kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında karar verme sürecinin bireyler, organizasyonlar ve kuruluşlar açısından önemi, karar verme sürecinin dinamikleri, karar verme sürecinin kilometre taşları, karar verme sürecini kolaylaştıran tekniklere dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.
Bu durakta “Bireysel Olarak Karar Verme Stili” odaklı beyin fırtınası yapmaya ne dersiniz?
Bireysel karar verme stilini şekillendiren bilginin kendisidir. Özellikle bu dönemlerde bireysel bilgi birikimi, bilgi işlem gücünün ve internetin büyümesi gibi teknolojik gelişmeler sayesinde hızla çoğalmaktadır. Tam da bu nokta da ilgili ve önemli ayrıntıları gizleyen çok fazla gereksiz veriler ile oluşan bilgi kümesi ile karşı karşıya kaldığımız konusuna dikkat çekmek isteriz. Konu bilginin çokluğu değil, bilginin; akıl ve deneyim ile kullanılabilir enstrümanlara dönüştürülebilmesidir.
Karar verme sürecini anlamlı şekilde etkileyen doğru bilgi kullanımı için ;
Karar verilecek konuları içeren verilerin analiz edilmesi, ilgili bilgilerin depolanması, doğru zamanda doğru kişiye bilgi verilmesi ve elbette bilgi üzerinde hareket etmeyi içeren etkili bir bilgi yönetimi süreci uygulamakta fayda var.
Kritik kararlara yaklaşırken kişisel tarzınızı geliştirmenizi sağlayacak ve insanların karar verebilmesi adına ; karar verme tarzınızı değerlendirin ve organizasyonda hangi fazda olduğunuza da lütfen dikkat edin. Çünkü; üst düzey yöneticiler, önemli olsa da, sadece birkaç karar verme eğilimindeyken, ön saflarda yer alanların sıklıkla karar vermeleri gerektiğinin farkındayız değil mi?
Hangi fazda olursak olalım biz bireyler temel olarak rasyonel, sezgisel ve ikisinin karması olmak üzere üç yaklaşım ile karar veriyoruz. Karar verme stilimizi analiz ederken ne kadar analitik, ne kadar sezgisel, ne kadar karma olarak karar verdiğimizi analiz etmeliyiz veya veya hangi konularda, hangi durumlarda ne kadar sezgisel, ne kadar rasyonel yaklaşıyoruz? Tüm bu pencereden bakarak değerlendirme yapılabilirsek karar verme şeklimiz – stilimiz şekilenir. Karar verme stilinin net olarak bilinmesi oldukça farklı kazanımları sunar bizlere.
Rasyonel karar verme sürecine ne kadar yakın olduğumuzu kullandığımız analiz, değerlendirme araçları ile belirleyebiliriz. Rasyonel karar verme araçları; istatistik teknikler- şablonlar, grafikler, sebep – sonuç diyagramları, karar ağaçları vb araçları sayabiliriz.
Sezgisel karar verme stilini nasıl tanımlayabiliriz?
Gelecek durakta “Sezgisel Karar Verme Stili” ile yolculuğumuza devam edebilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®