Karar Verme Süreci-V

This post has already been read 1390 times!

Karar Verme Sürecinin Diğer Kilometre Taşları ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Karar verme süreci kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında karar verme sürecinin bireyler, organizasyonlar ve kuruluşlar açısından önemi, karar verme sürecinin dinamikleri, karar verme sürecinin kilometre taşlarına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Karar Verme Sürecinin Diğer Kilometre Taşları” odaklı zihin jimnastiği  yapmaya ne dersiniz?

Hedefler belirlendikten sonra hedeflerin gerçekleştirilme fazı olan uygulama aşamasında gündeme gelen parametre; hedefin nerede, nasıl, ne zaman kim tarafından ve hangi bütçe ile gerçekleştirileceği olgusudur. Özellikle hedefin gerçekleştirilmesini sağlayan faaliyetlerin sorumlularının netleştirilmesi gereklidir.

Başarılı bir uygulama, herkesin rollerini anlamasını ve iyi bir şekilde yerine getirmesini gerektireceğinden, iletişim önemlidir.

Hedeflerin gerçekleşmesinin son fazı izleme ve gerekirse hedefin değiştirilmesi aşaması  gelmektedir. Bir karar vermek ve sonra buna uymak genellikle önemlidir, ancak durumun ne zaman ilerlediğini ve yeni bir kararın gerekli olduğunu anlayabilme yeteneği ile gözden geçirilmelidir.

Hedeflerinin gerçekleşip gerçekleşmediğinin gözden geçirilmesi fazında aynı zamanda kararın etkileri de gözden geçirilmektedir bu fazda .

Hedeflerin gerçekleştirilmesini sağlayan faaliyetlerin  etkili bir şekilde tamamlanabilmesinin anahtarlarından birisi, verdiğimiz kararımıza güvenmek ve sorumluluğu kabul etmektir. Hedeflere ulaşırken yaşanan problemlerde günah keçisi arama ya da sorumluluğu değiştirme yaklaşımının kayıplarının yüksek olduğunu farkındayız. Özellikle güven önemlidir, çünkü bağlılığa ve açık, odaklanmış bir yaklaşıma yol açar ve güven kişinin kararına güvenmeyi ve sorumluluğu kabul etmeyi gerektirir. Bir kez doğru düşünmeye başladıktan ve hem sezgisel hem de rasyonel “en iyi uygulamalara” dayalı başarılı bir karar vermek için doğru araçları derledikten sonra, başarılı karar vericiler hakim oldukları parametreler :

başarılı karar vericilerin sırrı???

TAAHHÜT : Her zaman gerçekçi olmak ve beklenmedik durum önlemleri, güvenli olmayan kararlar ve geri dönüş pozisyonlarını göz önünde bulundurmaya değer olsa da, karara bağlı kalmak ve sadık kalmak da önemlidir.

ANLAŞMA : Karar verme sürecinin her aşamasını iyice tamamlamak önemlidir ve büyük ticari kararlar için bu, tahmin veya oran analizi gibi finansal tekniklerin kullanılmasını içerebilir.

RİSKLENDİRME : Karar verme riskini aktif olarak yönetmek ve en aza indirmek her zaman önemlidir. Kararın alınmasında, sadece başarı olasılığını arttırmak için değil, aynı zamanda işler yolunda gitmeye başlarsa neler yapılabileceğini de göz önünde bulundurarak risk seviyesinin nasıl azaltılabileceğini düşünmek.

TÜNELİN UCUNU GÖRMEK: Bir kararın daha geniş etkisinin göz önüne alınması, doğru seçimin yapılmasını ve en etkili şekilde uygulanmasını sağlamaya yardımcı olacaktır. Kararın uygulamada nasıl çalışacağını etkileyecek faktörleri anlamak.  İnsanların beklentilerini ve kararın alındığı ortamın kültürünü kabul etmek.

Gelecek durakta “Karar Verme Sürecini Kolaylaştıran Teknikler” ile yolculuğumuza devam edebilmek   dileğiyle ;

  Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

 Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...