Karar Verme Süreci-I
This post has already been read 1724 times!
Yöneticinin Çıktısı ne olabilir ….. ????
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları
Birkaç ay önce Hasan Subaşı’nın hayatını kaleme alan “Türk Sanayinin Uzun yol Kaptanı” kitabını okurken o kadar çok etkileyici vurgular ile karşılaştım ki, bu önemli ve değerli vurgular ile ilgili derinlemesine paylaşım yapılması sorumluluğunu his ettim. Bu paylaşım dizimizde “yöneticinin çıktısı karar vermektir” vurgusuna dair derinlemesine analiz yapılacaktır.
Karar verme süreci organizasyonların ajandasında yer alan kritik öneme sahip bir parametredir. Şirketler, organizasyonlar alınan kararlar doğrultusunda yönetilmektedir. Kuruluşlar büyüdükçe ve daha karmaşık hale geldikçe, karar alma süreci daha önemli hale gelmektedir. Yöneticilerden, hem organizasyon hem de kilit paydaşlarına fayda sağlamak için genellikle belirsiz olan alternatifler arasından akıllıca seçim yapması diğer bir değişle karar vermesi beklenir.
Karar verme süreci hem kolektif, hem de bireysel bir olgudur.
Karar verme birçok nedenden ötürü önemlidir, ancak en önemlilerinden biri ilerlemenin yolunu şekillendirir. Bir karar ister başarılı, ister başarısız olsun her durumda bir şeyler öğreniyoruz. Karar verme liderlik, iş ve özel yaşam başarısının anahtarıdır.
Kararları verenler bireyler olduğuna göre bireylerin nasıl karar verdiğini ve karar verme sürecine katılmasının artırılmasını masaya yatırmakta fayda var. Kaliteli, etkili karar veren bireylerin başarılı olma şansları yüksektir. Her karar başarıyı getirmeyebilir, başarısız olma durumundan da öğrenilecek dersler olacağını düşünerek bireylerin karar verme sürecine katılımı teşvik edilmelidir. Bazı organizasyonlarda başarısız olma korkularından dolayı çalışanlar, özellikle yöneticiler karar vermekten kaçınıyorlar ve bu da işlerin zamanında tamamlanmasını geciktirmektedir, neredeyse kritik olmayan bir faaliyete yönelik karar dahi haftalarca alınamıyor.
Hızlı, etkin ve etkili karar verme yeteneğini geliştirmek için neler yapabiliriz? Karar verme sürecinin kilometre taşları neler olabilir? Karar vermenin kazanımları nelerdir? Kaç tip karar verme tekniği vardır?… bu ve benzer sorulara yolculuğumuzun gelecek duraklarında birlikte cevaplandırmaya çalışacağız
Gelecek durakta karar verme süreci ile yolculuğumuza devam edebilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®