İNSAN ve SOSYAL SERMAYESİ
This post has already been read 2268 times!
SOSYAL SERMAYE OLGUSU İLE GELENLER
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları,
Bireyleri, toplumları, toplulukları, şirketleri ve devletleri var eden, varlıklarına değer katan sahip oldukları kaynaklar, sermayeler, ve birikimlerdir. Özellikle finansal açıdan şirketlerde sermaye olgusuna baktığımızda reel olarak karşılığında bir parasal değer var ise o olgu sermaye veya varlık olarak kabul edilir. Hatta sabit varlıklar, sabit olmayan varlıklar, hızla paraya dönüşebilen varlıklar vb şeklinde bu sermaye sınıflandırılır.
Finansal veya somut olarak parasal faktörle ölçülen sermayeyi oluşturan insanlardaki sosyal sermayedir. Yani sosyal sermayeyi göz ardı etmemek gerek. Bazı küresel şirketler ve bazı markalar değerlendirilirken finansal sermayenin yanı sıra somut olarak dokunulmayan sosyal sermayeyi de dikkate alırlar.
Sosyal sermaye nedir? Sosyal sermaye bireylere, şirketlere, toplumlara ve ülkelere neler katmaktadır? Sosyal sermayeninde biriktirildiği bir banka hesabı var mıdır? Sosyal sermaye paylaşım yolcuğumuzun bu ve gelecekteki duraklarında bu ve çoğaltacağımız benzer sorular ile ilgili hep birlikte beyin fırtınası yapmaya çalışacağız.
Bireysel olarak baktığımızda sosyal sermaye; sahip olduğumuz kaynaklar ve bu kaynakların değerleri, bu kaynakların taşıdığı önem olgularını kapsamaktadır. Bazı gruplar, politika, güç çevreleri için sosyal sermaye oldukça öne arz etmektedir. Örnek bir ülkeden göç edenlerin bir birlerine yakın lokasyonlarda yaşam alanlarını oluşturmaları.
Sosyal sermayenin oluşması ve bu sosyal sermayeden etkin olarak faydalanılmasının ilk şartı kişiler arası iletişimin gerçekleştirilmesidir. Sosyal sermayenin oluşturulması ve zaman içerisinde zenginleştirilmesi için sahip olunması gereken bazı özellikler vardır; bu özellikler; toplumdaki duruş, problem çözme yeteneği, insanları anlayabilmek, bireyler- gruplar arasında köprü, ortak nokta olabilmek ve pozitif anlamda bilinir olmak. Tüm bunların yanı sıra toplumdaki rol gereği çalışılan organizasyonlarda kişinin sunduğu ürün, hizmet ve bilginin güvenilir olması da sosyal sermayenin oluşmasını ve zenginleştirilmesini etkiler. Sosyal sermaye bireylerin iletişimde oldukları bağlar ve bu bağların potansiyeli ile belirleniyorsa burada sosyal iletişim ağları oluşturulması olgusu merkeze gelmektedir.
Sosyal sermaye olgusunun derinlerine gelecek duraklarda dalma dileğiyle
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®