İnsan Kaynakları Yönetimi-IV

This post has already been read 1421 times!

Görüşme Sürecinde CV’i Analizi ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

İnsan kaynakları yönetimi süreci kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında personel, insan kaynakları sürecinin tarihsel arka planı, gelişimi, istihdam sürecinde görüşmeye hazırlık ve özellikle görüşme sorularının oluşturulmasına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık .

Bu durakta “Görüşme Sürecinde CV’i Analizi”ne  yakından bakılmasına ne dersiniz?

Mülakat sürecini etkileyen parametrelerden birisi de CV’inin analiz edilmesi ile görüşmenin olabildiğince etkileşimli olarak gerçekleştirilmesidir.

Diyelim siz görüşmeye davet edildiniz ve sizin ile mülakat yapan kişi CV’iniz üzerinden giderek; CV’iniz mevcut durumda XYZ şirketinde pazarlama uzmanı olarak çalıştığınızı söylüyor ve üç yıldır oradasınız. Bu şirketten önce de 1 yıl boyunca da ABC şirketinde pazarlama asistanı olarak çalıştınız; sosyoloji alanında lisans derecesini almışsın ve İstanbul Üniversitesinden mezunsun. Tamda bu nokta da görüşmeci duraklar ve size  bakar. Görüşmecinin kısa bir mola vermesi ve size yönelmesinin gerekçesi aşağıdakilerden birisi veya hepsi olabilir mi?

  • CV’ine dair ifade edilenler konusunda ne söylemen gerekiyor?

“Hepsi doğru mu?

  • Etkileyici, ha? ”
  • “Şimdiye kadar olan nokta ile ilgili herhangi bir sorun var mı? “
  • Ve belki de sizin bildiğiniz, deneyimlediğiniz diğer gerekçelerden dolayı görüşmeye minicik bir es verildi.
Özgeçmiş ve başvuru formunun tutarlılığı….

Özgeçmiş ve başvuru formu odaklı görüşmenin etkin olarak sürdürülmesini sağlayacak faktörler :

Genel görünüm: CV’inin genel görünümü, CV’inin okunaklı ve anlaşılabilir olduğunu sağlamak. Kapak yazısını el yazısı ile yazmak isterseniz okunaklı olması.

Özgeçmişin içeriği gramer olarak doğru olmalı.

Görüşmecinin; başvuru formu ile özgeçmiş senkronizasyonunu dikkate alması.

Başvuranın istihdam geçmişine bakarak işler arasında zaman içindeki oluşan boşlukların kontrol edilmesi.  Aralarda herhangi bir kopma olup olmadığının not edilmesi ve görüşme sırasında başvuru sahibine sorulması.

Aday okula devam etmiş ve aynı anda çalışmışsa veya aynı anda birden fazla işte çalışmışsa, zamanla çakışmalar meydana gelebilir. Çakışmalara dikkat edilmesi ve görüşme sırasındaki tüm tarihlerin doğruluğunun teyit edilmesi.

Bir kişinin mevcut veya önceki görev ve sorumlulukları başvuru, özgeçmişinde açık bir şekilde tanımlanmamışsa, ayrıntılı bilgi alınması.

CV’i de varsa gri alanları netleştirin; gri alanlar; mantıklı görünmeyen ya da sizi tedirgin hissi veren bilgiler anlamına gelebilir.

Mülakat sürecinin amacına uygun sürdürülmesinin olmazsa olmaz şartlarından birisi doğru ve etkili soruların sorulmasıdır

Gelecek durakta “mülakat sürecinde soruların gücüne”  yakından bakabilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...