İmalat Yönetimi-III

This post has already been read 1504 times!

İmalat Stratejilerinin Oluşturulması ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“İmalat Yönetimi” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında imalat mı? üretim mi ? kelimelerine ve bu kelimelerin geliş dönemleri, üretimin ve imalatın kökenlerindeki derinliğe dair paylaşımlar yapmaya çalıştık

Bu durakta “İmalat Stratejilerinin Oluşturulması” odaklı jihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Özellikle rekabetçi koşullarda organizasyonlardaki tüm işleyişe önce bütünleşik bakılması ve sonrasında her bir fonksiyonun, işleyişin tek tek analiz edilmesi ve yönetilmesinin gerçekleştirilmesi kaçınılmaz bir gerçektir. Bu bağlamda üretim yönetim sürecine de şirketin diğer tüm fonksiyonları ile etkileşimi dikkat alınarak ele alınmasında fayda var, bu gerçekten hareket ile imalat stratejilerinin oluşturulması sürecine hedef belirleme ile giriş yapılır.

Üretimi, satın alma vb tüm fonksiyonları tetikleyen satış hedefleridir. Satış hedefleri de şirketlerin büyüme, odaklanma veya daralma odaklı iş hedefleri belirlenir. Bu iş hedefleri daha sonra iş stratejisi ve üretim stratejilerini oluşturmak için kullanılır.

İş stratejisi, kuruluşun iş hedeflerine ulaşmasına izin verecek, ancak değişime uyum sağlayacak kadar esnek olacak şekilde geliştirilmelidir. Daha önce de belirtiğimiz üzere; iş stratejisi ise hem pazarlama stratejisini hem de üretim stratejisini formüle etmek için kullanılır.

Üretim stratejisi, iş stratejisini desteklemek ve karşılığında iş hedeflerini karşılamak için üretim sisteminin kaynaklarını kullanmak için uzun vadeli bir plan olarak tanımlanabilir. Bu da, imalat stratejisinin formüle edilmesine izin vermek için bir dizi kararın alınmasını gerektirir.

İmalat stratejisini şekillendiren parametreler :

Kapasite kararları : Bunlar, mevcut kaynaklar ve gerekli olanlar açısından müşteri talebinin nasıl karşılandığıyla ilgilenir. Gerçekte sorulan sorular, ne yapılması gerektiği, bunu yapmak için ne kullanılacak ve bu ne zaman ve nasıl gerçekleştirilecek?

Süreç kararları : Temelde hangi tür sistemin kullanılması gerektiğine karar vermekle ilgilidir. Bu, çoğu şirketin hibrit sistemler kullanması nedeniyle karmaşıktır.

Organizasyonel kararlar : Gerekli işlevleri, genel  organizasyon yapısı, özelde üretim organizasyon yapısı, ödül sistemini, ücretlendirme vb ilgilidir.

Üretim sürecinin verimliliğini etkileyen parametrelerden üretim organizasyon yapısının detaylı analiz edilmesinde fayda var.

Gelecek durakta “ Üretim Organizasyon Yapısı“ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...