HİKAYENİN GÜCÜ-VII

This post has already been read 2593 times!

HİKAYE ANLATABİLMEYİ ÖĞRETMEK Mİ?

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Hikayenin gücü yazı dizimizin önceki duraklarında;  neden hikaye anlatmaya – dinlemeye ihtiyacımız vardır? Hikaye için özel düşünebilme olgusu ve hikaye gibi düşünme yeteneğinin geliştirilmesi için yapılması gerekenler, hikaye anlatma yolculuğuna kimin ile nasıl başlarsınız? , hikaye anlatabilmeyi nasıl öğrenebiliriz? hikaye anlatmayı öğretmek konusuna dair paylaşımlarda bulunmuştuk. Bu durakta hikaye anlatmayı biraz daha derinleştirmeye çalışacağız.

Hikaye anlatmayı öğretmek için insanların kendilerine dair veya diğer konularda bir şeyler anlatırken çok iyi dinlemek gerek. Nasıl bir dinelmek ama, beş duyu organı ile dinlemek, karşımızdaki konuşurken işitmek, kişideki duygu dalgalanmasını görmek, dokunmasak da hissetmek, koku alabilmek, bir tad olmalı dilimizin ucunda. Bende bazen herhangi bir konuda anlatım gerçekleştiren kişiyi dinlerken sanki az sütlü bir filtre kahve içmiş gibi olurum, tad, koku, his hepsi bir arada. Bazen de anlatan kişiye göre sanki dilimde bir demir pası varmış gibi de his ederim. İşte bu anlatıcının bıraktığı etki demektir. Hikaye anlatmayı öğretebilmenin bir yolu da dediğimiz gibi beş duyu ile dinlemek ve bıraktığı etkiyi anlamak.

Hikaye anlatmayı öğretmek için ilk başlangıcı bizim yapmamız ve-ya hikaye anlatıcısına bir kaç malzeme vermemiz gerekir. Hikaye anlatmayı başlatmak için bir senaryo oluşturup hikaye anlatacak kişiye – kişilere bir sure verip, başlangıç kapsamında bir hikaye yazmasını ve sonrada anlatmasını isteyebilirsiniz.

Yakın zaman da bir programda katılımcılara 45 yaşlarında, lacivert pantolon, beyaz gömlek, gri ceket ve hafif topuklu ayakkabıları giymiş bir kadın evdeki aynasına son kez bakarak bulunduğu dairenin kapısından asansöre doğru ilerledi…. Ve hikayeyi nasıl devem ettirirsiniz? sahne sizin diyerek başlatıldı süreç

Bir diğer hikaye anlatmayı öğretme sürecinde beyaz kağıt, dolma kalem ve su bardağı objelerini içeren bir hikaye yazın ve sonra da anlatın diyerek farklı bir hikaye anlatma süreci başlatıldı.

Sizlerin hikaye oluşturma, hikaye anlatmayı öğretme süreçleriniz daha da farklı olabilir.

Hikaye yazan bireylerin ve de anlatırken odaklandıkları duygular, yazı ve anlatım dili kişiler ile ilgili çok iyi bilgiler verebilir sizlere.

Gelecek duraklarda hikaye anlatmak ile gelenlere dairleri detaylandırabilmek dileğiyle

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

 

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

 

 

 

Share

You may also like...