HİKAYENİN GÜCÜ-III

This post has already been read 1985 times!

 

HİKAYE ANLATMAK VE DİNLEMEK NEDEN BÜYÜLEYİCİDİR?

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Hikayenin gücü yazı dizimizin önceki iki durağında, neden hikaye anlatmaya – dinlemeye ihtiyacımız vardır? Hikaye için özel düşünebilme olgusu ile ilgili beyin fırtınası yapabildik. Bu durakta etkili hikaye nasıl anlatılır? Etkili hikaye anlatmanın kilometre taşları neler olabilir ? ile ilgili paylaşımlarda bulunmaya çalışacağız.

Anlattığımız- paylaştığımız hikayelerin etkileyici olması adına kat etmemiz gereken kilometre taşları;

  • Hikayemizde iletmek istediğimiz mesajları netleştirmek, hikayemiz ile gerçekleştireceğimiz iletişimin amacının net olmasını sağlamak
  • Daha öncede belirttik  öncelikle hikaye anlatmaktan, paylaşmaktan ve dinlemekten keyif almak
  • Hikayelerimizin hayatın içinden gelmesine dikkat etmek, uzaydan gelmiş gibi veya soğuk duş etkisi yaratmalı hikayelerimiz.
  • Yukarıda belirtilen ana noktalara dikkat ederek etkileyici hikayeler anlatmak mümkün olabilir …

Etkileyici hikayelerin yanı sıra konunuz her ne ise hikaye tadında anlatılınca daha çok etkileyici olmaz mı? verilen eğitimlerde veya gerçekleştirilen toplantılarda katılımcılar eğitimde veya toplantıda verilen örnekler, aktarılan deneyimler daha etkileyici idi ve bize uygulama araçları verildi derler. Bir fuara giden bir satış direktörüne fuar ile ilgili düşüncelerin nelerdir? sorusu ile birlikte seyahatin nasıl geçti? Fuar ve fuara gelen katılımcılar ile ilgili deneyimlerini paylaşır mısın? Diye sorduğunuzda satış direktörünün anlatma şekli ve raporu tüm detayı ile sunma heyecanı ve de isteği daha çok artar değil mi? konuya bir keyif katarak anlatabilmek için grafiklerle, rakamlarla ifade etme düşünce sistematiğinden hislerle, hikayeleştirerek anlatabilmeyi sağlayan hikaye şeklinde düşünce sistematiğine geçeriz. Zaman zaman aynı toplantıda veya eğitimde birinden diğerine geçtiğimi his ederim ve yanan ampulün etkisini çikolata ve yanında filtre kahve içmiş gibi bir tad alırım bu tadı sürekli almak için hikayeleştirme yeteneği üzerinde çalışmak ve bol bol alıştırma yapmak gerekmektedir.  Hikaye gibi düşünme yeteneğinin geliştirilmesi için anlatacak hikayeler ile ilgili zihinsel kütüphaneye sahip olmak işimizi kolaylaştırabilir.  İyi hikaye anlatmaya kimin ile ve nasıl başlarsınız?

Gelecek duraklarda birlikte cevaplandırmaya ne dersiniz?

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

 

Share

You may also like...