HİKAYENİN GÜCÜ-I
This post has already been read 2134 times!
HİKAYE ANLATMAK VE DİNLEMEK NEDEN BÜYÜLEYİCİDİR?
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları
Yakın zamanda “Takım gücü oluşturmak ve takım gücünün değerini artırmak” ile ilgili drama odaklı çalışma yapılan bir program sırasında, takım üyelerinin birbirleri ile etkileşimlerinin artırılması için her bir katılımcıdan hayatında dönüm noktası oluşturan bir olguyu, bu olgu kapsamında hikayesini anlatmasını istedik. Her bir hikaye paylaşıldıktan sonra takımdaki dalga dalga yükselen etkileşim görülmeye değerdi. Ve bu olumlu – pozitif etkileşimin yükselmesinde her bir hikayenin büyüleyici etkisi mi var? şeklinde sorgulatarak bu yazı dizisini başlattı.
“Kazanmak istiyorsanız harika bir masal anlatın” çok mu iddialı oldu? Bu konuda kaç kişinin deneyimi var acaba? İlk hikaye dinlediğiniz çocukluk yıllarınıza gidin, kimden çok etkileniyordunuz? Etkileyici hikayeler hatta hikayelere kendilerini katanları hatırlıyorsunuzdur. Belki de o hikayelerde anlatılan örnekleri, metaforları bir konferansta, bir eğitimde veya bir iş toplantısında kullandınız, kullanmaya devam ediyorsunuz bile.
Etkileyici bir hikayenin de arka tarafında iyi bir kurgusunun olması diğer bir değişle iyi çalışılmalı hikayelere ve bu çalışma için bir hikaye gibi düşünmek, zihinde ve de gönülde canlandırmak gerek, özellikle teknoloji odaklı bu yüzyılda insanların duygularına hitap eden hikayeler etkili olmaktadır.
Hikaye oluşturmak ve paylaşmak için nasıl düşünmeliyiz? Tamda şimdi hayda hikaye için nasıl düşünmeliyiz? Sorusu da nereden çıktı? Yıllarca bize rasyonel düşün dediler, mühendis, doktor, ekonomist, finansçı olduk neredeyse işin hep aritmetiği ile uğraştık. Fayda – maliyet- risk analizleri yaptık, grafiklerle-formüllerle – denklemlerle uğraştık, ilaçların yan etkisi konusunda detaylı analizler yaptık. Konumuz her ne ise hatta işin aritmetiğini iyi çözdüğümüz için başarılı olduk. İşte ne güzel bu düşünce sistematiğinize yeni bir düşünce şeklini ekleyerek daha da zengin bir düşünce menüsüne sahip olacaksınız. Bir önceki düşünce sistematiğinizi terk edin diyen mi var? isteseniz de terk edemezsiniz, üzerine ekleme yapmaya ne dersiniz?
Hikaye gibi düşünmek olgusunu gelecek durakta zenginleştirmek ve hikayeye dairleri detaylı paylaşabilmek dileğiyle,
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®