Doğru Soru Sormak – III
This post has already been read 2015 times!
Sorular, sorular ve sorular
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları
Doğru soru sormak yazı dizimizin önceki duraklarında soru sormanın amacı, doğru soru sorabilmenin gücü ve doğru soru sorma yeteneğimizin geliştirilmesine yardımcı olabilecek faktörlere dair paylaşımda bulunmaya çalıştık. Bu durakta niçin sorusunun gücüne ve niçin sorusu ile gelen probleme yakından bakmaya ne dersiniz ?
Hiçbir kavram, olgu, vaka, insan her ne ise konuşulan ve gündeme gelen içerisinde avantaj ve dezavantajı barındırmasın. Kapkaranlık bir yüzeyde beyaz bir noktanın varlığı, bembeyaz bir platformda, yüzeyde minicik siyah bir noktanın varlığının bulunması gibi. Bu olgu dahi başlı başlına bir yazı ve beyin fırtınası gerektiren bir konu. İşte tamda buradan hareket edecek olursak niçin sorusunun da müthiş bir gücü var? Ve bu gücün yanında problemi de bulunmaktadır. Nasıl mı? Niçin sorusu sizi en çok ne zaman çılgına çevirdi? En son ne zaman teslim bayraklarınızı göndere yükselttiniz? Büyük bir ihtimalle hepiniz bingo buldum cevabı dediniz, kiminiz de hatırlamadınız. Üç yaşında çocukları olanlar, geçmişte çocuk sahibi olanlar veya yeğenleri olanlar biraz hafızanızı zorlayın. İki veya üç yaşındaki çocukların çevresindeki olan biteni anlamaya, algılamaya, farkına varmaya çalıştıkları dünya ile ilgili, niçin bu böyle, niçin böyle değil? gibi soruları sorarlar. Niçin soruları ile dünyayı tanırlar ve uzmanların ifadelerine göre zeka seviyesinin de göstergesi de bu niçin soruları imiş. Siz ne dersiniz?
İster iki – üç yaşındaki çocuklar ister yetişkinler olarak sorulan niçin sorusu? Öğrenmeye giriş sürecini tetiklemektedir. Niçin sorusunun gücü öğrenmeyi ve gelişim tetiklemesidir. Problem tarafı en tatmin edici cevap alınıncaya kadar sorulmasıdır. Niçin sorusu detaya giriş içinde güçlü bir sorudur. Derinlerde, sorgulanan veya öğrenilen olguların arka perdelerini detaylı öğrenmek için niçin sorusu iyi çalışılarak kullanılmasında fayda olan soru türüdür. Niçin sorusu sorgulamayı ve merakı çağrıştırdığı için bu soru sorulurken ses tonuna dikkat edilmesi de göz önünde bulundurulması gereken bir parametredir. Niçin sorusunu sorarken ses tonunuza bir bakın bakalım. Neler göreceksiniz? Neler yaşayacaksınız? Deneyin ve lütfen paylaşın.
Gelecek durakta kendine soru sorma olgusuna yakından bakabilmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®