Çeşitliliğin Yönetimi-III
This post has already been read 1515 times!
Sistematik Katılımcı Yönetim Modelinin Katmanları ??
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@tsgelisim.com paylaşım dostları
Uluslararası pazarlara açılım ve sürdürülebilir kalıcılığı sağlamak adına dünyanın farklı ülkelerinden bireylerle çalışabilmeyi kapsayan çeşitliliğin yönetimi konulu yazı dizimizin önceki duraklarında uluslararası pazarlara ulaşım sürecinde çeşitliliğin gerekliliği,önemine ve sistematik katılımcı yönetim modeline dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.
Bu durakta “Sistematik Katılımcı Yönetim Modelinin Katmanlarına “ yakından bakılmasına ne dersiniz?
Konu organizasyonlar, şirketler ve toplumlar olunca bireyden takıma, takımlardan topluluğa doğru ele alınmasında fayda var. Katılımcı yönetim yaklaşımında da gerçek anlamda katılımcılığı sağlamak için katman katman ilerlemekte fayda var.
Katılımcı Yönetim Anlayışının Katmanları;
Bireysel Tecrübe, bireysel olarak kişiler arası etkileşim, gruplar- takımlar bazında değerlerin, normların, deneyimlerin, liderlik bazında, oragnizasyon seviyede, sosyal- toplum olarak değerlerin, normların, deneyimlerin ve pratiklerin katılımının sağlanması. Bireysel tecrübenin katılımcılığının sağlanması ile katmanların analizine bakacak olursak
Bireysel Tecrübenin Katılımı : Katılımın temeli bireysel deneyimdir. Bireyler olarak belirli kimlik gruplarının üyeleri olarak çalışma ortamlarında yer almaktayız. Çalışma ortamlarında kendimizi güvende hissetme, güvenilmek, saygı duyulmasını, desteklenmek, destek vermek, değer almak ve değer vermek isteriz. Bu ve benzeri istekleri dikkate alınarak bireyler ve tecrübelerinin tam katılımının sağlanması ile bireyin var olan ve oluşacak deneyimlerini ve tecirübelerini ait olduğu organizasyona yüksek motivasyon ile sunacaktır ve organizasyonun gelişimine insan boyutu ile de katkıda bulunacaktır.
Bireysel Olarak Kişiler Arası Etkileşimin Katılımcılığı : bireysel tecrübenin katılım katmanında olduğu gibi bu katmandaki katılım kapsamında kapsayıcı olmak için bireylerin ayrı ayrı ve etkileşim sonucu oluşan görüşlerinin alınması, kim olduklarına değer vermek, ortaklaşa hareket etmelerini sağlayacak faktörleri anlamak… vb olgular ile kişiler arası etkileşimin katılımı sağlanabilir.
Diğer katmanlardaki katılım ve kapsayıcılık için grubun, takımın, topluluğun değerlerine, nromlarına ve hassasiyetlerini merak etmek, anlamak, değer vermek ve bunlardan satndartlar oluşturarak katılımı sağlamak.
Katılımcılık ve kapsayıcılık sürecinde her konuda olduğu gibi liderlerin etkisi ve rolü oldukça önemlidir. Çünkü liderler diğerlerinin davranışlarından sorumlu olmalarını sağlamak, örgütsel zorunluluklar veya hedefler arasında – örgütün misyonu ve vizyonu – dahil olmak üzere uygun bağlantılar kurmak gibi ek sorumluluklara sahiptir. Bireysel liderlerin belirli uygulamalarının ötesinde, bir kuruluşta tercih edilen veya değer verilen liderliğe yaklaşım, katılım uygulamasında da önemli bir rol oynar. Birçok yönden kapsayıcı liderlik, çok düzeyli çerçevenin diğer seviyelerine dahil olmanın temelini oluşturur; gruplara, organizasyonlara ve toplumlara katılımı kolaylaştırabilir ayrıca bu seviyelerdeki katılımı tercüme etmeye ve yaymaya yardımcı olabilir.
Gelecek durakta iş yerinde katılımcılığın elemanlarına yakından bakabilmek dileğiyle,
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®