Alıcı ve Satıcı İlişkileri Yönetimi -I

This post has already been read 1566 times!

Tedarik Zincir Yönetimine Farklı Bir Pencereden Bakış ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Tedarik zinciri yönetim sürecinin tüm fazları kendi içerisinde ve kendi aralarında entegre edilmesinin önemi gittikçe arttığının farkındayız. Bu farkındalığa ek olarak şunu da belirtmekte fayda var: tedarik zinciri ilişkilerini yönetmenin etkin iş yürütmedeki önemi dünya genelinde kabul edilmiştir.

Yakın zamanda küresel arenada faaliyetlerini gerçekleştiren ürün- hizmet kombineli bir grupta 21.yüz yılda Tedarik Zincir Yönetimi atölye çalışmasında alıcı- satıcı ilişkileri farklı şekilde merkeze alınmak ile birlikte birkaç ürün grubunda alıcı ve satıcılardan seçilenlerde çalışmaya davet edildi ve ortaya gerçekten sıra dışı etkileşimler, stratejiler çıktı. Alıcı- Satıcı ilişkileri odaklı tedarik zinciri yönetimi konulu paylaşım yolculuğu başlatılma kararı verildi.

Özellikle küresel ticari yaşamda, olumlu veya olumsuz rekabetçiliğe, işbirlikçi ilişkilere,  dinamik iş koşullarına cevap vermek için alıcı-tedarikçi ilişkisini bilmek önemlidir. Alıcı-satıcı ilişkileri yönetim sürecine dair bir yolculuk başlatılacak ise sorulması gereken sorulardan birisi; Hangi faktörler tedarikçilerle işbirliğine dayalı ortaklıkların geliştirilmesine olanak sağlar? Bu soruya verilere dayalı olarak sağlıklı bir şekilde  cevap verilebilmesi için alıcı-tedarikçi ilişkisinin detaylı analiz edilmesi gerekmektedir. Bilindiği üzere sektörel olarak farklı alıcı-alıcı türleri bulunmak ile birlikte aralarındaki ilişki ve bakış açıları da farklı olabilir. İlişki ve bakış açılarının net olarak anlaşılması etkin alıcı- satıcı ilişkileri yönetiminin girdilerinden birisini teşkil etmektedir.

İyi alıcı-tedarikçi ilişkileri için başarı faktörleri;

  •  güven, açıklık, iletişim
  • iyi bir küme oluşturma
  • platform, yönetim sistemi ve destek programı vb sayılabilir.
şirketler arası çoklu ilişkiler……

Alıcı- satıcı ilişkileri yönetimi konusu iş dünyasının ve şirketlerin ajandasında yer aldığının sorusunu tekrar tekrar sorup ve cevabının olabildiğince farkında olmamız gerekmektedir. Daha önce de ifade edildiği üzere tedarik zincirlerinin yönetilmesinin büyük bir kısmı, kuruluşlar arasındaki çoklu ilişkilerin nasıl yönetileceği ile ilgili konuları içerir. Özellikle yaygın küreselleşme, yeni teknolojilerin hızlı gelişimi ve diğer bazı faktörlerle birlikte, birçok üretici son yıllarda artan bir rekabetle karşı karşıya kaldı. Rekabetçi ve değişken ortamın baskısına yanıt vermek için birçok üretici, kendileriyle stratejik ortaklıklar geliştirmeye başladı. İşte tam da bu nokta da alıcı- satıcı ilişkileri faktörü kritik olarak gündemde yerini sağlamlaştırmıştır.

Sonuç olarak, alıcılar ve tedarikçiler arasındaki ilişkiler artık sıkıntılı değil, birçok kuruluş şimdi daha yakın, daha işbirlikçi ve uzun vadeli hale geliyor

Gelecek durakta “alıcı- satıcı ilişkileri yönetiminde sorulacak kritik sorular” ile yolculuğumuz sürdürebilmek dileğiyle

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...