Başarılı Şirketlerde Yolculuk –III

This post has already been read 831 times!

Sorumluluk Alınmasından Kaçınmak ????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları,

“Başarılı Şirketlerde yolculuk “ kapsamında başlattığımız paylaşım dizimizin önceki duraklarında durağında başarılı şirketlerin sahip oldukları elementler, bu şirketlerde pusulanın varlığı, Ben’den Biz’e geçişe dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Sorumluluk Alınmasından Kaçınmak” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz ?

Tüm toplumların refahını yükseltenler sağlıklı şekilde sorumluluk alabilenler olduğunu çok net görebiliyoruz. Şirketlerin başarı ve başarısızlık hikayelerinin derinliklerine inildiğinde karşımıza sorumluluk olgusu çıkmaktadır. Bazı şirketlerde bir birlerine top atarak sorumluluk ihale kültürünün hakimiyetini görebiliyoruz, başarılı şirketlerde her çalışan sorumluluk almaktan keyif alıyor.

Sorumluluk alınması veya sorumluluğun delege edilme başarısında yönetim takımının rolü oldukça yüksektir. Sorumluluk kültürünün oluşumuna dair tüm yükleri yönetim takımına yönlendirdik gibi oldu, aslında çift yönlü bir akıştır, hem yönetim hem çalışanların burada rolü önemlidir, fakat bir gerçek var ki etki pasta diliminde liderlerin, yöneticilerin payı yüksektir.

Sorumluluk alınmasından kaçınmak adına geliştirilen gerekçeler, bahaneler :

Sorumluluk alınması veya sorumluluğu sağlıklı şekilde kabul etmenin önündeki en büyük bilinen yanlış sorumluluğun aşılamayacak stresleri beraberinde getirmesidir. Evet sorumluluk beraberinde bazı basınçları getirebilir, asl olan sakin kalarak ve oluşacak stresi rahatlatmak konusunda deneyim kazanma becerisinin geliştirilmesine odaklanabilmektir. Bu nokta da öğrenilmesi gereken ilk parametre sorumluluk ile birlikte gelebilecek stresler neler olabilir ve bu stres altında nasıl sakin olurum? Sorularını yönetici ve takım arkadaşları ile yanıtlayabilmek.

Sorumluluk alınmasından kaçınmanın bir diğer gerekçesi, oluşacak başarıyı paylaşmak, fakat hatayı üstlenmekten uzaklaşmak

Sorumluluktan uzak durmanın bir diğer gerekçesi de  daha çok görüntüye veya sonuçlara odaklanılması. Görüntüye odaklananlar sorumluluktan uzaklaşır, sonuçlar odaklananlar sorumluluğa her daim hoş geldin diyenlerdir.

Sorumluluk alınmasının gerekçelerini de analiz ederek, bu gerekçelerin altını veriye ve sezgiye dayalı olarak boşaltarak sorumluluk duygusu organizasyonun geneline yayabilmek adına neler yapılabilir? Bu konuda akla gelen ilk parametre ne olabilir? reçete tadında bir cevap; sorumluluk kültürü ….  

Gelecek durakta “Sorumluluk Kültürü “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...