Aile Şirketlerinde Yönetim –X

This post has already been read 815 times!

Yönetim Kurulunun Oluşumu ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Aile Şirketlerinde Yönetim” kapsamında başlattığımız yazı dizisinin önceki duraklarında aile üyelerinin yönetimde olması, istihdam politikaları, aile üyelerinin aile şirketi dışında çalışmaları, aile üyesinin şirkette konumlandırılması, istihdam edilmeyen aile üyeleri, insan kaynakları politikaları, kardeşler ve kuzenler arası rekabet, rekabet yönetimi, yönetim kuruluna dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık

Bu durakta “Yönetim Kurulunun Oluşumu ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Bazen ataerkil, hiyerarşik ve kıdem gücüne dayanan birçok aile şirketi için yönetim kurulu oluşumu bu büyük bir değişimdir, neredeyse devrim niteliğinde bir çalışmadır. Örnek şirkette çalışan kadın aile üye sayısı yaklaşık yüz de otuzu bulmasına rağmen hiç kadın yönetim kurulu üyesi olmayan aile şirketinin var oluşu. Bu örnekteki aile şirketinde yönetim kuruluna kadın üye almak oldukça meşaketli bir süreçti ve sonucunda sıra dışı deneyimler elde edildi.

Aile şirketlerinde yönetim kurulu oluşturulurken bu kurulun bir okul görevi olduğunu da dikkate alarak mimari tasarımının gerçekleştirilmesine sıcak bakanlar kadar çekimser duranlarda bulunmaktadır. Bizim 21 yıllık deneyimizi dayanarak yönetim kurulu ortamlarının bir nitelikli bir üniversite olarak görülmesinin kazanımlarının yüksek olduğuna tanık oluyoruz.

Nitelikli üniversite mimarisinde oluşturulmuş yönetim kurullarının etkileşimini izlerken, başkanın yönetim kurulu düzeyinde yönetim görevlerini ve saygı ile dinlemenin ve farklı görüş ve bakış açılarına açık olmanın değerlerini kurumsallaştırdığını net olarak görebiliyoruz. Bu yönetim kurullarında sorular, muhalifler, yapıcı eleştiriler memnuniyetle karşılanmaktadır. Ailenin nesil, yaş ve cinsiyete göre temsil edilmesinden sonra, yönetim kurulu yapısındaki bir sonraki en yaygın sorun, aile işletmelerinin yönetim kurullarında bağımsız yönetici veya direktör bulundurması gerekip gerekmediğidir.  Bağımsız yöneticiler genellikle şirket yönetimini denetlemede değerli olabilecek bilgi ve deneyime sahip aile üyesi olmayan kişilerdir.

Çoğu aile şirketi kurucunun ölümüyle sona erer ve çok azı karma yönetim yaklaşımı ile başarısını devam ettirmektedir.

Gelecek durakta “Karma Yönetim Yaklaşımı ”  ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...