SERVET YÖNETİMİ-IV

This post has already been read 1915 times!

AİLE ŞİRKETLERİNDE SERVET NASIL KORUNABİLİR?

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Servet – sermaye yönetimi yazı dizimizin bir önceki durağında tüm bireyler için servetin ne olduğuna ve servetin oluşmasında etkili olan faktörler, aile şirketlerinde servet oluşum gerekçeleri ile birlikte aile şirketlerinde servetin buharlaşmaması için yapılması gerekenler, aile şirketlerinde servetin korunması ve diğer nesillere transfer edilmesi için dikkat edilmesi gereken  parametreler dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık. Bu durakta servetin neden paranın ötesinde bir olgu olduğunu konuşmaya çalışacağız.

Servet kendi kendine oluşmaz, servetin oluşması için şans, zaman ve yetenek gerektiğini daha önce paylaşmıştık. Serveti oluşturan zeka da bir servettir diğer bir değişle entelektüel sermayedir. Entelektüel sermayeden sonra önemli olan bir diğer sermaye sosyal  sermayedir. Sosyal sermaye network sahibi olabilmek, iyi bir ilişki ve İletişim ağına sahip olmak. İnsanın kendisi sermayedir. Aile şirketlerinin servetinin %75’ini insan gücü, entelektüel sermaye ve sosyal sermayenin oluşturduğunu ifade edebiliriz. Geriye kalan %25 sahip olunan kaynaklar sağlamaktadır. Bazı aile şirketlerinde servetin kayıp edilmesinin gerekçelerinden birisi sadece finansal kaynağa, finansal sermaye odaklanmak, insan kaynağına, entelektüel sermayeye ve sosyal sermayeye odaklanmamalarından ve hatta  bu sermayeleri küçük görmelerinden kaynaklanmaktadır. Serveti oluşturan %75 payı göz ardı ederek, %25’e odaklanmak servetin buharlaşmasına yol açabilir. Siz ne dersiniz?

Sadece finansa odaklanan, insanlara, sosyal sermayeye, entelektüel sermayeye odaklanmayanların çevresindeki insanları, insanların eğitimlerini nasıl küçümsediklerini ve para ile her şeyi çözebileceklerini düşünürler ve bir an gelir böyle düşünenlerin etrafında kimseler olamaz, paraları ile bir yere kadar başarılı olabileceklerini anlarla amma velakin gecikmişlerdir. Yanı başımdaki kaliteli bir bireyin desteğinin yerini ne doldurabilir ki. Entelektüel sermaye için sadece aile üyelerinin entelektüel sermayesini geliştirmekten söz etmiyoruz, tüm dünyadaki entelektüel sermayenin gelişmesine destek vermek. Üniversitelere, araştırma kuruluşlarına hatta Nobel ödülleri adaylarına araştırmaları için destek olmak. Evet entelektüel sermayelere destek verenler kendi sermayelerinin de artışına yol açarlar.

Gelecek durakta servetin üçgeninde yer alan parametrelere yakından bakabilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

Share

You may also like...