Aile Şirketlerinde Patron Kim?-II

This post has already been read 1626 times!

Aile Şirketlerinde Kızların Rolleri ve Kendilerinden Beklentiler

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Aile şirketlerinde patron kim? Yazı dizimizin bir önceki durağında, Aile Şirketlerinde Babalar ve Kızları, Aile Şirketlerinde Kadınlar ile ilgili paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Aile Şirketlerinde Kızların Rolleri ve Kendilerinden Beklentiler” konusunu mercek altına almaya ne dersiniz?

Rollerin ve beklentilerin, baba-kız ilişkilerini evde ve işte potansiyel olarak nasıl etkileyebileceği ile ilgili 19 yıldır gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda 3 temel parametre ile gün yüzüne çıkmaktadır:

Aile şirketinde çalışma gerekçeleri, işteki başarılar ve  duygusal etkisi de dahil olmak üzere rol çatışması. Bu üç faktör; rollerin, beklentilerin belirlenmesinde etkili olduğu görülmektedir.

Kızların aile şirketlerinde çalışma gerekçelerine bakacak olursak; birlikte çalıştığımız kızlara ve sonrasında babaları, amcaları ile görüştüğümüzde etkileyici ve üzerinde çalışılması gereken gerekçeler manzumesi çıkmaktadır.

Kızların aile şirketlerine katılma gerekçeleri :

  • Ailenin çeşitli gerekçelerinden dolayı bazı pozisyonlara profesyonelden gelen bazı bireyleri yerleştirmek istememeleri durumunda ve de ailenin ihtiyaç duydukları sırada ailelerine yardım etmek için ilgili pozisyonu doldurmak.
  • Geçici olarak şirkete geldikten sonra bunun daha sonra tam zamanlı ve sürekli hale dönüşmesi
  • Özellikle kızlar, kadınlar penceresinde bakıldığında; kendi kişisel hedeflerine ve kazanımlarına ilk anda dikkate almadıklarını, aile şirketine yardım etmek zorunda olduğunu düşünerek işe katıldıklarını sıkça ifade ediyorlar. Bu düşünce ve düşüncenin ifadesi zaman la duygusal yorgunluğa, yaşamı sorgulamaya ve beklenmedik öfke patlamalarına yol açabiliyor.

Nereden nereye geldiniz ? diye sorduğunuzu duyar gibi olduk.

Aile şirketlerinde kızların- kadınların olma gerekçesinin son maddesinin ifadesi; yakın zaman da periyodik olarak öfke patlaması yaşayan ve 40’lı yaşların henüz başında olan ve neredeyse 20 yıldır aile şirketinde olan kız evlat – kadın çalışan ile gerçekleştirilen birkaç oturumluk görüşme sonrasında ortaya çıktı.

Bu arada aile işinde yer almanın ve orada kalmanın diğer duygusal sebepleri de bulunmaktadır. Kızlar başlangıçta bir aile işine katılabilirler çünkü aile üyelerini hayal kırıklığına uğratmak istemezler ve daha sonra suçluluk duygusundan kaçınmak için kalırlar. Buna karşılık, sorumlu ebeveyn tarafından uygulanabilir bir halefi olarak kabul edilmek, başarı ve kabul duygularını teşvik edebilir. Bu olumlu duygular daha sonra aile firmasında kalmanın temel nedeni olabilir. Hem kısa hem de uzun vadeli nedenlerin bir aile şirketine katılma ya da bir aile şirketinde kalma kararında bir rol oynaması söz konusu olabilir.

İşe katılmanın ilk nedenlerini ve aile işinde kalma nedenlerinin zaman içinde nasıl değişebileceğini zaman içerisinde tanık olmak mümkün.

Sadece kızlar değil erkek evlatlarında aile şirketlerine katılım gerekçesi olabildiğince farklı ve katılım gerekçesi neredeyse tüm süreci etkilemektedir.

20 yıla yaklaşan deneyimden dolayı da bu konu birkaç duraklık paylaşımı kapsamaktadır.

Gelecek durakta   Kızların Aile Şirketlerine Katılım Gerekçesinin detaylarına yakından bakabilmek  dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ

 

Share

You may also like...