Aile Şirketlerinde Babalar ve Kızlar-I
This post has already been read 1842 times!
Aile Şirketlerinde Babalar ve Kızları
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları
Aile şirketleri; bir çok yönden derinlemesine analiz edilmesi gereken ve çoklu disiplinleri, bakış açılarını barındıran bir olgudur. 20 yıla yaklaşan süreçte aile şirketleri özelindeki eğitim ve danışmanlık kapsamında devam eden yolculuğumuzda dikkatimizi çeken ve ajandalarda az yer verilen kritik faktörden birisi aile şirketlerinde babalar ve kızları ile gelen iş ve duygulara dair iletişim ve ilişki akışıdır.
Babalar ve kızları dinamiğini; iş ortamı odaklı, iş ilişkisinin aile ilişkisi ile nasıl etkileşime girdiği de dahil olmak üzere dikkatli analiz edilmeli ve bu analize göre sürdürülebilir yol haritası oluşturmak gereklidir. Bu paylaşım yolculuğumuzda bu olguya dairleri olabildiğince detaylı ve uygulamada karşılaştığımız örneklerle sahneye koymaya çalışacağız. Aile işletmesinin başarılı veya başarısız olmasının da daha iyi anlaşılması için babalar ve kızlarının iletişimi, etkileşiminin önemli bir unsur olduğunu defalarca şahit olduğumuzu ifade etmekte fayda görüyoruz.
İlişki ve iletişim kiminle olursa olsun bir dinamiği vardır, doğal olarak aile şirketlerinde babalar ve kızlarının etkileşiminin de kendine özgü dinamikleri bulunmaktadır.
Aile şirketlerinde kişisel ve iş ilişkilerini birleştirmenin karmaşıklığı nedeniyle, bu konuyu tam olarak anlamak için göz önünde bulundurulması gereken birkaç faktöre dikkat çekmekte fayda var.
- Birincisi, iş ve aile ilişkilerine ilişkin rol ve beklentilerin yanı sıra aralarında olabilecek olası örtüşmeler de önemli bir tema olarak karşımıza çıkmaktadır.
- İkincisi, başarılı bir işletmede babalar ve kızları arasındaki kişiler arası çatışmanın doğası ve bu çatışmalarla ilgili ortaya çıkan stresler ve baskılar da önemli temalardır.
Kişiler arası ihtilafla oluşan çatışma ve zaman zaman şiddet boyutuna kırılmaların gerekçesi : Hem babalar hem de kız çocuklarının duygularının iş ve aile ortamlarında bir birine karışması , bir ortamda oluşan çatışmanın diğer bir ortama taşınabilmesi.
Aile işletmelerinde babalar ve kızları ile ilgili detaya girmeden önce isterseniz iş dünyasında kadınların rollerine göz atalım.
İş dünyasında kadın yöneticilerin, liderlerin diğer bir değişler yönetim pozisyonlarındaki kadın sayısı son 20 yılda önemli ölçüde arttığı görülmektedir.
Kadınlar tarihsel olarak iş dünyası liderleri, mal sahipleri ya da yöneticileri olarak algılanmasalar da, sergiledikleri liderlik becerileri nedeniyle aile işletmelerinde gittikçe daha başarılı oluyorlar. Kadınlar karizmatik, ikna edici ve entelektüel olarak başkalarını teşvik edebilen dönüşümsel liderler olarak kabul edilir Araştırmalar kadınların iş dünyasında başarılı olduklarını, çünkü genellikle yönlendirici olma eğiliminde olduklarını gösteriyor. Kadınların aynı zamanda erkek meslektaşlarına göre daha uzlaşmacı, özenli, destekleyici, esnek ve iş ilişkilerinde ortak nokta yakalama odaklı olduklarını da ifade edenler bulunmaktadır. Bu nitelikler, yönetici pozisyonundaki kadınlar için bir avantajdır, ailelerinin ve işletmelerinin refahını arttırmalarına izin verir.
Gelecek durakta aile şirketlerinde kadınlar konusuna yakından bakabilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ