Aile Şirketleri ve Başarıları-II
This post has already been read 2127 times!
En Başarılı Aile Şirketlerinin Özellikleri?
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları
Aile şirketleri ve başarıları yazı dizimizin bir önceki durağında aile şirketlerinin genel anlamda başarısında rol alna faktörlere dairlere özet bir girişte bulunmaya çalıştık. Bu durakta aile şirketlerinde antibiyotik alınmasına neden olan dez avantajlara yakından bakmaya ne dersiniz? Dünya da aile şirketleri için ifade edilen ve bilinen ünlü bir söylem: “ İlk nesil şirketi kurar, ikinci nesil şirketi büyütür, üçüncü nesil şirketi mahv eder” veya “ Birinci nesil şirketi kurar, ikinci nesil sefasını sürer, üçüncü nesil boş kasalarla ve borçlarla karşılaşır”. Her iki ifade de aile şirketlerinin ikinci nesili geçemediğini vurgulamaktadır. İkinci nesilde kalan veya ikinci nesilde dahi sorun yaşayan aile şirketlerinde var olan ve karşılaşılan dezavantajlara bir göz atalım.
Aile şirketlerinde karşı karşıya gelinen dez avantajlar :
Kafa Karıştıran organizasyonlar, Yapılandırılmış, görev ve yetkilerin belli olduğu bir organizasyon şemasının olmaması ve de özellikle aile üyelerinin her fonksiyonda etkili olma istekleri kafa karıştıran organizasyonların oluşmasına yol açmaktadır.
Ailenin işte baskın olması ; özellikle iş dünyasının dinamiklerini, realitelerinin ailenin çıkarlarından dolayı ailenin isteklerinin gerisine atacak şekilde ailenin icraatta etkin olması. Bir diğer zayıflık faktörü de aile ile iş dinamiklerinin bir birinden ayrı düşünülmemesi, tasarlanmaması. Aile ve iş dinamiklerinin bir birinden ayrılmaması ve şirketin aile için var olduğu diğer bir değiş ile şirketi sağılacak bir olgu olarak düşünmek finansal kaynaklarını zayıflamasına ve sonunda şirketin yok olmasına yol açabilir.
Şımarık Çocuk Sendromu ; yeteneği, yeterliliği ölçülmeden aileden olduğu için kız veya erkek evlatların işe yerleştirilmesi, hem kuzenler arasında hem de profesyonel çalışanlar açısından oldukça negatif etkisi bulunmaktadır.
Sahiplilik ve yönetim : bazı durumlar sahiplerin yönetimde olması avantajlı duruma yol açarken bazı durumlarda şirket sahiplerinin yönetimde olması negatif etkileri olabilir. Çünkü girişimci olmak, ilk serveti oluşturmak servetin sürdürülebilirliği ve şirket yönetimi için yeterli olmayabilir. Bunun yanı sıra sahip- yöneticiye beklenmedik anda bir şeyler olursa şirket zor durumda kalabilir.
Gelecek durakta aile şirketlerinin yeniden yapılandırma dinamiklerine yakından bakabilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®