Aile Şirketleri – IV
This post has already been read 1935 times!
Aile Şirketlerinin Dinamikleri : Geçiş Planları
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları
Aile şirketlerinin dinamikleri yazı dizimizin önceki duraklarında neden bu yazı dizisini başlattığımızı, aile şirketinin özet bir tanımı, aile şirketlerinin dinamiklerinden kurucu-ların değerleri, aile şirketlerinin kritik dinamiklerinden geçiş planlarına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık. Bu durakta Aile Şirketlerinin nesiller boyu sürdürülebilirliğin etkileyen geçiş planlarını etkileyen iş ve yönetim takımının gereksinimlerine dairleri paylaştık. Bu durakta aile şirketlerinin dinamiklerinden geçiş planlarının kritik faktörü olan yönetimin ihtiyaçlarının netleştirilmesine daha yakından daha yakından bakmaya çalışacağız.
Aile şirketlerinde geçiş planlarının oluşturulması düşüncesi beraberinde bir yönetim sürecini getirmektedir. Tüm iş süreçleri hedef belirlemeyi ve hedeflere ulaşan stratejiler, stratejileri gerçekleştirecek faaliyetleri netleştirmeyi zorunlu kılmaktadır. Geçiş planlarını da bir iş modeli olarak düşünecek olursak, hedef, strateji ve faaliyetlerini belirlemek gerekmektedir. Geçiş planları şirketin organizasyonel anlamda geleceğini ifade ettiğinden dolayı, şirketin gelecekteki yapısı ve bu yapıda rol alacak bireylerin kariyer haritaları ve kariyer fırsatlarının çerçevesi oluşturulur.
Geçiş planlarının yol haritası :
Stratejik hedefler ve aksiyon planları ; klasik anlamda beş yıllık stratejik planlar oluşturulması zorunluluğunu ifade etmek yerine, kısa, orta ve özellikle uzun vadeli geçiş planının temelini oluşturan stratejik hedefi belirlemek ve sonrasında uygulama planlarını netleştirmek. Bu süreçte etkili İletişim ve 360 derece bakış açısı ile hareket etmekte fayda var. daha önce de ifade ettiğimiz üzere geçiş planları hem şirketi hemde ailenin geleceğini etkilemektedir.
Organizasyon yapısı : şirketlerin başarılı veya başarısız olmasının birden çok nedenleri bulunmaktadır. Şirketlerin başarılı veya başarısız olmalarının kök nedenleri olarak ekonomik olduğu Kabul edilmektedir. Ekonomik gerekçeler; strateji, pazarlama, satış, dağıtım kanalları, fiyatlandırma, üretim yetenekleri vb dir. Başarıyı etkileyen bir diğer kavram, parametre organizasyonel yapılan, organizasyon şeklidir. Organizasyonle yapılanma, departmanlar, departmanlar arası ilişki – İletişim, yönetim şekli, karar verme mekainizmaları ve tüm bunların net olma durumu. Organizasyonlarda en kilit parametre organizasyona müşterilerden, tedarikçilerden, rakiplerden, sosyal paydaşlardan gelen bilgilerin şekillendirilmesi ve organizasyondan tedarikçilere, müşterilere, sosyal paydaşlara doğru akan bilgiler paketidir. Bilgi girişinin ve çıkışının şekillendiği platforma olan ve bu platformun şirket başarısındaki kritik rolünden dolayı sürekli gözden geçirilmesi gereklidir.
Gelecek durakta geçiş planını etkileyen diğer parametrelere yakından bakabilmek dileğiyle
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®