Aile Şirketlerinde Stratejik Planlama – I

This post has already been read 735 times!

Aile Şirketlerinin Önemi ????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Hiçbir organizasyon anlık gelişmelere göre kervan yolda dizilir, gelişen duruma göre aksiyon almak diğer bir değiş ile palyatif çözümlerle yoluna devam etme lüksüne sahip değildir. Uzun vadeli alternatifli planlar hazırlanır gelişen duruma göre anlamlı şekilde güncelleştirmeler yapılır. Kısa vadeli çalışmalar plan değildir aslında uygulama çalışmaları diğer bir değiş ile rutin faaliyetlerdir.

Konu aile şirketleri olunca stratejik düşünmek, uzun vadeli planların oluşturulmasına daha da kritik öneme sahip olmaya başlar. Çünkü küresel tüm araştırma çalışmalarında dünya genelinde aile işletmeleri, gayri safi milli hasılanın ortalama yüzde 80’ine katkıda bulunması ile birlikte, neredeyse tüm ülkelerdeki işgücünün çoğunluğunu istihdam ettiğin detaylı veriler ile ve kanıtları ile görebiliyoruz.

Sadece birkaç istatistik dahi göz önüne alındığında, aile işletmelerinin küresel ekonomi için önemi abartılamaz.  Sosyo – ekonomik yaşamı bu kadar derinlemesine etkileyen aile şirketlerinin kendilerine göre avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır.

Aile şirketlerinin sürdürülebilir rekabet avantajının derinlerinde ailenin kuruluş genelinde beslediği kültür ve değerler, paydaş ilişkilerinde öncelik verdiği güven ve bağlılık ve hem finansal hem de finansal olmayan hedefleri tartma konusundaki proaktif ve disiplinli yaklaşımı yatmaktadır. Bu avantajın sürekliliği aile üyelerinin amacı ile işlerinin amacı arasında oluşan sağlıklı uyuma bağlıdır. Aile üyelerinin kendi amaçları ile iş amacının arasındaki uyumsuzluk ile birlikte, aile kurumsal ilkelere göre hareket etmediğinde dezavantajlar oluşmaya başlar. İşte bu dezavantajlar kümesi sonucunda aile şirketi başarılı şekilde gelecek nesillere aktarımı sağlanamaz.

Kurumsal ilkeler bağlamında uzun vadeli planlara sahip aile şirketlerinin sadece yüzde 10’u üçüncü kuşağa başarılı bir şekilde geçiş yaptığını raporlardan ve gerçekleştirilen çalışmalardan anlıyoruz. Aile şirketlerinin ancak yüzde 10’u üçüncü kuşağa geçebilir gerçeği, aile şirketi kurucularını- yöneticilerini ailenin mirasını nasıl güvence altına alabileceği sorununu sürekli zihninde ve çalışma sistematiğinde sıcak tutar.

22 yıldır farklı sektörlerde ve farklı ölçeklerdeki aile işletmeleriyle birlikte çalıştığımız kolektif deneyimlerimizde, aile bireylerinin istek ve ihtiyaçları farklılaştığında gün yüzüne çıkan stratejik uygulamadaki aksaklıklara tanık olduk.

Gelecek durakta “Stratejik Yaklaşımın Detayı”  ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...