Aile Şirketlerinde Nesiller Arası Geçiş Süreci -VII
This post has already been read 606 times!
Aile Şirketlerinde Risk Konuları ???
Merhaba aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
“Aile Şirketlerinde Nesiller Arası Geçiş Süreci “ kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında aile şirketlerinin kuruluş gerekçeleri, aile şirketinin başarılı olabilme ilkeleri, geliştirilen stratejiler ve liderlerin roller, sürdürülebilir aile şirketi oluşturulması, gelecek nesilin niteliği, risk yönetimine dair paylaşımlar yapmaya çalıştık.
Bu durakta “Aile Şirketlerinde Risk Konuları” zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Hangi organizasyon, şirket, yapı ve aile olursa olsun yolculukları sırasında riskler ile karşılaşmamaları mümkün değil. Kritik ve önemli olan olabilecek riskleri belirlemek ve risklerin etkin yönetilmesinin sağlayacak yol haritalarının oluşturularak ilgili paydaşlara ile paylaşılmasıdır. Konu aile şirketleri olunca risk yönetim süreci oldukça detaylı çalışılması kaçınılmazdır.
Aile şirketlerinde çalıştığımız risk konuları, alanları arasında yoğunluklu olarak sağlık ve refah risklerinin etkin şekilde yönetilebilmesidir.
Sağlık ve refah risklerinin etkin yönetilebilmesini detaylandıracak olursak; özellikle servet sahiplerinin, büyük bir kriz, felaket veya servet kaybından sonra riskin yaşamları üzerindeki etkisini derinlemesine çalışmaları ve bu yönde yol haritası oluşturabilmeleri, her şeyden önce bu riskleri kabul etmeleri önemlidir.
Servet sahipleri son zamanlarda veya gelecekte hiç beklemedikleri finansal sonuçlara maruz kalmış olabilirler, kalabilirler. Hayata geçirdikleri planların istenmeyen sonuçları ile bazı riskleri yaşayabilirler veya geçmişte yaşamış olabilirler. Geçmişte gerekçesi ne olursa olsun risk yaşayanlar geleceğe ait riskler konusuna çok daha fazla dikkat ediyorlar.
Çalıştığımız başarılı aile şirketlerinde serveti gelecek nesillere başarıyla aktaran hissedarların, şirket sahiplerin, fırsatları yönetmek ve riskleri azaltmak için geliştirmeleri gereken sürece dikkat ettiklerini net olarak görebiliyoruz. Bağımsız kararlar alabilen varlıklı bir bireyin aksine, varlıklı aileler genellikle varlıklara toplu olarak sahip olurlar, bu da mülkiyete daha fazla karmaşıklık ve karar alma sürecine daha fazla zaman katar.
Ortak bir geleceğin sağlıklı oluşumu adına servet – şirket sahipleri birbirleriyle etkili bir şekilde etkileşim ve iletişim kurma yeteneklerini tehdit eden risklerin tüm akrabalarının geleceğini etkileyebileceğinin farkındadırlar ve bu yönde ciddi çalışmalar gerçekleşmektedirler.
Gelecek durakta “Aile Şirketlerinde Nesiler Arası Geçiş Sürecine Farklı Bir Bakış Açısı” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®