Aile Şirketleri ve Profesyonelleşme –V

This post has already been read 542 times!

Karar Verme Sürecinin Yapıtaşları???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Aile Şirketleri ve Profesyonelleşme” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında profesyonelleşme ile gelenler, profesyonelleşme sürecinin hızlı kazanımları, organizasyonun oluşturulması, organizasyonel oluşum – strateji uyumuna dair paylaşımlara yapmaya çalıştık.

Bu durakta “Karar Verme Sürecinin Yapıtaşları” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Profesyonelleşmenin kritik parametrelerinden birisi olan kararların; veri ve mantığa dayalı olarak ne ölçüde alındığı ile birlikte bunların sezgi ve yargı tarafından ne ölçüde yönlendirildiği oldukça önemlidir.

Hepimizin bildiği gibi, organizasyon genelinde, karar vermede uygulanan mantık ve sezginin bir karışımı her zaman vardır; tabii ki, sezgi, başkan, başkan yardımcıları ve diğer rollerin yer aldığı üst yönetim gibi daha yüksek sorumluluk seviyelerinde daha önemli bir rol oynayabilir.

Aile şirketleri özelinde kararların veriye- mantığa veya sezgi ağırlıklı verilmesi tüm süreçleri etkilediğinden dolayı kararlarının nasıl verildiği derinlemesine çalışılan konulardan birisidir.

Bilindiği üzere profesyonelleşmenin dört temel boyutu vardır :

Teknoloji, pazar ve finans gibi farklı alanların yönetimi.

Ürün – sektör vb ilgi düzeyi becerileri.

Şirkette rol alan insanların tutumu.

Organizasyonun stratejisi, yapısı, sistemleri ve süreçleri.

Yukarıdaki dört temel ile gelen profesyonelleşmenin özünde, şirket, uygun nitelikli ve bilgili kişilerin karar alabilmesi için uygun organizasyon yapısına ve raporlama sistemlerine sahip olmalıdır.

Bu roller ve her bireyin sorumlulukları, mevcut ve yeni bireyler dahil net tanımı içerir. Bu otomatik olarak gerçekleşmez ve bu nedenle bu ihtiyaç proaktif olarak ele alınmazsa, hızla büyüyen ve değişen bir organizasyonda etki daha ciddi hissedilir. O zaman aile şirketi lideri veya üst düzey ekip, gelişen ve sürekli olarak birçok sorumluluğu bırakabilmeyi sağlayacak çalışmaları gerçekleştirmek zorunda kaldığının farkındadır. Ancak profesyonelleşmeyi başlatan kişinin bunu yapmak için doğru tutuma ve hazırlığa sahip olması durumunda gerçekleşir.

Profesyonelleşme ve-ya profesyonel yöneticilerle yönetim mimarisinin oluşturulması için bu profesyonel aileden birisi ya da dışarıdan olup olmadığı önemli değildir. Karşılaştığımız gerçeklerden birisi kurucuların yetişkin ve iyi eğitimli çocuklarına önemli sorumluluklar veremedikleridir. Sağlıklı sorumluluk verilmesi beraberinde delegasyon sürecini getirmektedir.  

Gelecek durakta “Profesyonelleşme ve Delegasyon İlişkisinin Detayı “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...