Aile Şirketleri ve Profesyonelleşme –III

This post has already been read 613 times!

Organizasyonun Oluşturulması ???

Merhaba Aysel EVRAN paylaşım dostları;

“Aile Şirketleri ve Profesyonelleşme” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında profesyonelleşme ile gelenler, profesyonelleşme sürecinin hızlı kazanımlarına dair paylaşımlara yapmaya çalıştık.

Bu durakta “Organizasyonun Oluşturulması” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Hangi tür işletme olursa olsun, geliştirilen stratejileri uygulamak için bireylere ve dolayısıyla bir organizasyona gereksinim olması kaçınılmazdır. En başarılı stratejiler uygun organizasyonel yapılar olmadıkça gerçekleşmesi mümkün değildir.

Gerekçesi ne olursa olsun hemen hemen tüm yapıların bir organizasyona ihtiyacı bulunmaktadır. Organizasyonların varlığına ve diğer bir değiş ile organizasyonların oluşturulması gerekliliği kadar organizasyonların oluşturulma gerekçesi ve sürdürülebilirliği oldukça önemlidir. Bu bağlamda oragnizasyonel yapılar tasarlanırken kısa vadeli günümüz moda deyimle yangın söndürme amaçlı organizasyonlar oluşturulmamalıdır, ki bu durum aile şirketleri için ciddi darboğazları beraberinde getirir.

İç ve dış müşteri taleplerinin zamanında ve de doğru şekilde karşılanmasının sağlayan operasyonların verimli ve etkin şekilde gerçekleştirilmesini sağlayacak organizasyonların tasarlanması detaylı çalışılmalıdır. Özellikle aile şirketlerinde operasyonların verimli şekilde yönetilmesi ile birlikte, profesyonelleşme adına da bir organizasyon gerekliliği bir gerçektir.

Aslında diğer bir değişle profesyonelleşmenin başarısı büyük ölçüde bir organizasyonun varlığı ve de organizasyonda var olan iletişimin kalitesine bağlıdır.

Uygulamaları birlikte gerçekleştirdiğimiz bazı aile işletmelerinde profesyonelleşmenin tam olarak gerçekleşmediğini itiraf edebiliriz. Bu itirafın detayını sistem – süreç  orkestranın kendi olan organizasyonun gerekliliklerinin uyumlu olmasının sağlanmaması olarak özetleyebiliriz.

Aile şirketleri özelinde organizasyonların oluşturulması veya yeniden yapılandırılması adına;

Mevcut yapının – işleyişinin analiz edilmesi

Yapı – sistem gereği gerçekleştirilen bilgi paylaşımının akışının ve etkilerinin detaylı incelenmesi

Karar verme süreçleri ve bunların uygulanma sistematiğinin çalışılması

Analiz, inceleme, mülakat ve değerlendirme sonucunda birkaç alternatifi masaya getirecek organizasyon mimari tasarımının masaya getirilmesi

Masaya getirilecek organizasyonel mimari tasarımında şirketin bulunduğu sektörü, faaliyet gösterdiği- göstereceği pazarlar – ülkeler,  pazara sunduğu ürün – hizmet özellikleri ile birlikte önümüzdeki beş yıllık gereksinimleri göz önünde bulundurulur. Bu olgu da bizi organizasyonel oluşum – strateji uyumuna doğru yola çıkartmaktadır.

Gelecek durakta “Organizasyonel Oluşum – Strateji Uyumu“ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...