A’dan Z’ye Yönetim-V
This post has already been read 1610 times!
Yönetimin Diğer Fonksiyonları???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
A’dan Z’ye Yönetim konusunda başlatmış olduğumuz paylaşım yolculuğunun önceki duraklarında yönetimin tanımı ile gelenler, yönetimin amacı, yönetimin sanat ve teknik parametreleri, yönetim mi? idare mi ? sorusunu cevaplamak ile birlikte yönetimin planlama ve organize etme fonksiyonlarına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.
Bu durakta “yönetimin diğer fonksiyonlarından; organize etmek, koordinasyon, kontrol” odaklı beyin fırtınası yapılmasına ne dersiniz?
Organize etmek, işlerin koordinasyon ve yönlendirme çerçevesine dahil edilmesini içerir. Şirketlerde organize edebilmenin araçlarından birisi organizasyon şemasının oluşturulmasıdır. Bir şirketin organizasyonun oluşturulması için dikkatli bir şekilde yapılandırılması, gerçekleştirilen faaliyetlerin netleştirilmesinde fayda var. Bununla birlikte, son derece detaylı organizasyon yapıları işlevsiz olabilir. İşlerin organize edilmesi dolayısıyla organizasyonların oluşturulmasında ürün, fonksiyon, coğrafya, müşteri ve projeler dikkate alınır.
Organizasyon ile birlikte gündem gelen kavram, olgu kadro oluşturma sürecidir.kadro oluşturmanın kilometre taşları ; personel işe alım, planlama, organizasyon, bireysel – kurumsal gelişim, entegrasyon.. vb sayılabilir.
Organizasyon oluşumundan sonra sıra yönetimin yönlendirme parametresine gelir. Yönetimin her seviyedeki önemli işlevi, insanları motive ederek, yöneterek, ve harekete geçirerek yönlendirmektir. Çalışanların örgütsel hedeflere ulaşma konusundaki istekli ve etkili işbirlikleri, yönlendirme yoluyla mümkündür. İnsanların maksimum potansiyellerine dokunmak motivasyon ve etkin yönlendirme ile mümkündür. Dolayısıyla, yönlendirme çalışanın katkısını sağlamada önemli bir yönetsel işlevdir.
Yönetim bir diğer fonksiyonu koordinasyon parametresidir. Koordinasyon, örgütsel hedeflere başarılı bir şekilde ulaşılmasını sağlamak için çabaları harmanlama görevini yerine getirir.
Ve şimdi geldik kontrol fonksiyonuna. Çeşitli aktiviteleri planladıktan, organize ettikten, işe aldıktan ve yönlendirdikten sonra, faaliyetlerin plan ve hedeflere uygun olarak gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini bilmek için performans doğrulanmalıdır. Kontrol aynı zamanda mevcut performansın planlarla, varsa sapmaların tanımlanmasıyla, kontrol edilerek doğrulanması ve karşılaştırılması ile tespit edilen sapmaların düzeltilmesini içerir. Yönetimin temel fonksiyonlarını etkin olarak gerçekleştirebilmek ve başarılı iş sonuçları elde temek için yönetim penceresinden neye ihtiyacımız olabilir?
Gelecek durakta “yönetim yetenekleri” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®