A’dan Z’ye Tedarik ve Satınalma Yönetimi –VIII
This post has already been read 738 times!
Stratejik Tedarik ve Satınalma ???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları,
“A’dan Z’ye Tedarik ve Satınalma Yönetimi” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında tedarik uygulamalarının rolü, verimlilik, elektronik tedarik ve satınalma süreci, satınalma kontratları, satınalma riskinin rolü, sigortalama, etkin risk paylaşımına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık
Bu durakta “Stratejik Tedarik ve Satınalma ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Tedarik ve satınalma faaliyetini şirket bakış açısından ele alacak olursak; tedarik ve satınalma süreci öncelikle farklı ürün, hizmet, değer yaratmak için gerçekçi maliyetler ile en uygun koşullarda talep edilen ekipman, mal ve hizmet satın alınması stratejik bir işlevdir. Bu stratejik işlev bugün ve hemen hemen tüm ekonomik sektörlerde, tüm şirketlerde; endüstriyel, ticari veya hizmetler, kamu veya özel ve birçok kuruluşta, hatta kar amacı gütmeyenlerde temel bir rol oynamalıdır.
Tedarikin belirli misyonlarını ve katkılarını ve genel stratejiye nasıl entegre edildiğini sunmadan önce, stratejik işlevi tedarik zinciri içinde konumlandırmak daha anlamlı olacaktır.
Bir şirketin tedarik zinciri, oyuncuların hep birlikte müşteri memnuniyetini katkıda bulunmak adına bir araya gelmesi ile oluşur. Bu bağlamda hem şirketin iç kaynakları hem de tüm tedarikçileri ve hizmet sağlayıcıları tarafından oluşturulan dış kaynakları bütünleştirilir. Hepsi birlikte ve toplu olarak oluşacak performansa katkıda bulunur.
Bu bütünleştirmenin sağlıklı gerçekleşmesi adına organizasyon açısından tedarik zinciri departmanı, lojistik ve operasyonel sistemin tasarımının yanı sıra, tedarikçilerden akış yönünden nihai müşteriye akış yönüne doğru tüm şirket akışlarının kontrolünden sorumlu olması kaçınılmaz olur.
Tedarikçinin tedarikçisinden müşterinin müşterisine doğru akışı tetikleyen malzeme- ürün ve hizmet talebinin kendisidir, bu bağlamda tüm akışı tetikleyen malzeme- ürün- hizmet tedarik ve satınalma işlevinin stratejik olarak ele alınması oldukça kritik öneme sahiptir. Bu kritik önemde etkin operasyon yönetim tasarımına yönlendirmektedir.
Gelecek durakta “Etkin Operasyon Yönetimi Tasarımı“ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®