A’dan Z’ye Pazarlama Yönetimi -I
This post has already been read 972 times!
Pazarlama Yönetimi Süreci İle Gelenler ?????
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
21 yıldır yoğunluklu olarak çalıştığımız konulardan birisi Türkiye ve yurt dışı pazarlara açılış çerçevesinde pazarlama stratejileri geliştiriyoruz ve uygulamaya alıyoruz. Bu dönemde pazarlama yönetimi daha da önemli olmaya başlamıştır, bu bağlamda A’dan Z’ye pazarlama yönetimi kapsamında paylaşım yolculuğu gerçekleştirmeye karar verdik.
Her konuda, süreçte olduğu gibi pazarlama menüsünde yer alan kavramların tanımlaması ile yolculuğa giriş yapmaya çalışalım.
Pazarlama yönetim süreci ile gelen kavramlar:
Pazarlama:
Organizasyonel hedeflere ulaşmak için mal ve hizmetlerin geliştirilmesi, fiyatlandırılması, tanıtımı ve dağıtımını planlama ve yürütme sürecidir.
Bir ekonomideki ürünlerin akışını üreticiden tüketiciye yönlendirerek, değişim süreci boyunca pazarın istek ve ihtiyaçlarını öngörerek ve tatmin ederek yönlendirir.
Pazar :
Bir ürüne ihtiyaç duyan ve-ya satın alma isteği ve yeteneğine sahip olan tüm kişi veya kuruluşlardan oluşur.
Ürünler, mallar, hizmetler, fikirler, yerler ya da kişiler olabilir.
Pazarlama yönetim sürecinin işlevleri , fonksiyonları;
Çevre Analizi
Tüketici Analizi
Ürün – Hizmet Planlama
Fiyat Planlaması
Promosyon Planlaması
Fiziksel dağıtım (yer) planlaması.
Pazarlama yönetim sürecinin işlevlerine, fonksiyonlarına bakıldığında sürecin hemen hemen tüm kilometre taşlarında analiz ve planlama odaklanma yer aldığına dikkat çekilmesinde fayda var. Her bir işleve özet bir bakış açışı ile yakından bakalım.
Çevresel analiz ve tüketici analizi, pazar potansiyelini değerlendirmek ve hedef pazarları belirlemek için araçlar sağlayan pazar araştırması işlevleridir.
Ürün, fiyat, promosyon ve fiziksel dağıtım planlaması, pazarlama karması değişkenleri olarak bilinir. Pazarlama karması, bir kuruluşun pazarlama programını oluşturan dört değişkenin birleşimidir: ürün, fiyat, promosyon ve fiziksel dağıtım.
Bu faktörlerin birleştirilme şekli, kuruluşun planlanan stratejisini yansıtır. Çevresel güçlerin aksine, bu faktörler organizasyonun kontrolü altındadır. Bunlar genellikle “product – price – promotion – place olmak üzere dört P ” olarak adlandırılır.
Gelecek durakta “Pazarlama Karmasının Detayları” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®