A’dan Z’ye Pazarlama Yönetimi -IV
This post has already been read 1157 times!
Ürün Sınıflandırılması?????
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
“A’dan Z’ye Pazarlama Yönetimi” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun bir önceki durağında pazarlama yönetimi süreci ile gelenler, pazarlama karmasının detayları, pazarlama hedefleri, SWOT Analizine dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık
Bu durakta “Ürün Sınıflandırılması” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Ürünler, pazarlarına bağlı olarak temel olarak tüketici ürünleri ve endüstriyel ürünler olarak sınıflandırılabilir. Tüketici ürünleri, nihai tüketim için bireylere ve hanelere yöneliktir.
Bazen ticari ürünler olarak adlandırılan endüstriyel ürünler genellikle yeniden satış, operasyonel ihtiyaçlar veya daha fazla üretimde kullanım için satın alınır.
Tüketim malları ayrıca üç ürün türünden birine ayrılabilir: kolaylık, alışveriş ve uzmanlık. Kolaylık ürünleri, sık sık ve minimum satın alma çabasıyla satın alınanlardır. Alışveriş ürünleri, tüketicilerin genellikle satın almadan önce çeşitli mağazalarda fiyat-kalite karşılaştırmaları yaptıkları ürünlerdir. Özel ürünler, alıcıların güçlü marka sadakatine sahip oldukları ürünlerdir, herhangi bir ikame kabul edilmeyecek ürünler. Bu ürünler için alışveriş davranışı, markasını bulmak ve satın almak için “ne gerekiyorsa” yapmakla ifade edilir.
Her bir ürün grubunun detayına bakılmasında fayda var. Endüstriyel veya ticari mallar olarak hammaddeler, yardımcı ekipman – tesis, işletme malzemeleri ve hizmetler şeklinde sınıflandırmak mümkün:
Hammaddeler bileşen malzemeleri ve imal edilen parçalar bitmiş ürünlerin üretiminde kullanılır veya bunların bir parçası haline gelir.
Yardımcı ekipman ve tesisler, üretim sürecinde kullanılan sermaye mallarıdır, örneğin; montaj hattı ekipmanı, matkap presleri, torna tezgahları.
İşletme malzemeleri, üretim sürecine yardımcı olan düşük maliyetli ürünlerdir, örneğin; yağlama yağları, kalemler, temizlik malzemeleri.
Hizmetler, bir birey veya firma tarafından diğeri için gerçekleştirilen görevlerdir. Hizmetler , hizmet verilen müşterilere bağlı olarak tüketici hizmetleri veya Endüstriyel hizmetler olarak sınıflandırılabilir. Hizmetler, mallarla birlikte örneğin, araba kiralama veya olmadan örneğin, muhasebe hizmetleri sağlanabilir.
Tedarik edilen ticari mallar ile mevcut ürün iyileştirerek ve-ya yeni ürün geliştirerek üretim süreci yönetilir ve bu süreçte planlama ile başlar
Gelecek durakta “Yeni Ürün Planlama” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®