A’dan Z’ye İmalat Yönetimi -VII

This post has already been read 605 times!

Siber Güvenlik Tehditleri ?????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“A’dan Z’ye İmalat Yönetimi” kapsamında başlatılan paylaşımın yolculuğunun önceki duraklarında tüm yönleri ile imalat, ekonomik bakış açısı, deformasyon üretiminin detayı, montaj operasyon süreci, endüstriyel nesnelerin internet, makinaların öğrenmesine dair paylaşım yapmaya çalıştık.

Bu durakta “Siber Güvenlik Tehditleri ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Bir üretim ortamında oluşabilecek siber güvenlik tehditleri ve bu tehditlerin nelere yol açabileceğine yakından bakılmasında fayda var. Bunun için de yakında bu konuda atölye çalışmasına katıldığımız bir imalat şirketinin ve çalışanlarının güvenliğini ve refahını nasıl etkilediği kapsamında bazı örnekleri sunmaya çalışacağız.

İmalat şirketinde oluşabilecek siber güvenlik tehdidi ile ilgili örnekler:

Üretim süreçleri, tasarımlar kapsamında geçmiş verilerin / bilgilerin, belgelerin, tabloların vb. Şeklinde çalınması. Bu sorun ile şirket sırları açığa çıkarılabilir, ürünler kopyalanabilir ve rakipler tarafından ticari sırlar kullanılabilir

CNC programları, sensör verileri vb. Gibi gerçek zamanlı işlem verilerinin / bilgilerinin çalınması; ayrıntılı üretim planları içeriden öğrenenlerin ticaretine yol açabilecek bilgileri ortaya çıkarır. Ürünler ile birlikte ve üretim uzmanlığı da kopyalanabilir.

Yukarıda paylaşılan bilgilerin – verilerin çalınması veya kopyalanmasının neden olabileceği problemler – dar boğazlar :

Geçmiş verilerin / bilgilerin çalınması / manipüle edilmesi / silinmesi :  sertifikasyon için gerekli belgeler manipüle edilmesi tedarikçiler ve müşterilerle ilgili sorunlara neden olabilir

Manipüle edilen veriler, bir makine öğrenme modelini öğrenmek için kullanıldığında yanlış tahmin modellerine neden olabilir, üretim sürecinde çeşitli sorunların oluşmasına neden olabilir.

Son dönemlerde imalat şirketlerinde karşılaştığımız manipülasyon ve bunun yol açtığı problemlerden birisi : CAD / CAM verilerinin, proses parametrelerinin vb. Bilerek manipüle edilmesi : kalite sorunlarına, hasarlı ürünlere ve makinelerin arızalanmasına yol açması.

En kötü durumda, üretilen ürünler kullanım için güvenli değildir ve kullanıcıya zarar verebilir

Siber güvenlik tehditlerinin nasıl oluşabileceği ile birlikte etkilerinin  anlaşılmasından sonra siber güvenlik yönetimi doğru yol almaya başlarız

Gelecek durakta “Siber Güvenlik Yönetimi” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

 Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...