A’dan Z’ye İmalat Yönetimi -IV

This post has already been read 842 times!

Montaj Operasyon Süreci ?????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“A’dan Z’ye İmalat Yönetimi” kapsamında başlatılan paylaşımın yolculuğunun önceki duraklarında tüm yönleri ile imalat, ekonomik bakış açısı, deformasyon üretiminin detayına dair paylaşım yapmaya çalıştık.

Bu durakta “Montaj Operasyon Süreci” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Bitmiş ürün veya bitmiş ürün için ihtiyaç duyulan ürün kitlerini – setlerinin oluşturulması montaj operasyonu ile gerçekleştirilir.

Ürün yapısına göre montaj işlemleri mekanik birleştirme, kaynak ve yapıştırma işlemlerini içerir. Montaj operasyon sürecindeki her bir işleme bakacak olursak; Mekanik birleştirme, orijinal parçaların şekil değiştirmesini gerektirir. Dişli bağlantı elemanlarını veya diğer bileşenleri etkinleştirmek için delme gereklidir. Bu genellikle montaj işlemini maliyetli hale getirebilir.

Maliyet faktörüne rağmen mekanik birleştirmenin avantajı, bileşenlerin bozulmadan sökülebilmesidir. Örnek : otomobil lastiği veya akü ..

Kaynak işlemleri, bileşenleri kalıcı olarak birleştirmek için uygun maliyetli bir yöntemdir. Kaynağı bir montaj işlemi olarak benimsemek ekonomik açıdan avantajlı olsa da, sökme işlemini gerçekleştirmek zordur.

Yapıştırma, iki veya daha fazla bileşeni birleştirmek için yapıştırıcı kullanma işlemidir. Yapıştırma endüstride çeşitli uygulamalar için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bu arada montaj süreci ve genel anlamda üretimin kendisi teknolojinin ilerlemesi ile birlikte sürekli gelişti, diğer bir değişle üretim evrimi yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor.

Üretim sürecinin evrimini endüstri 1.0’dan 4.0 doğru yolcuğunu da görmek ve daha da ötesinde bu evrim fazlarını zaman zaman uygularken buluyoruz şirketlerimizi ve kendimizi

Üretim sürecinin evrimlerinin her birisine ilerleyen duraklarda detaylı bakacak olmamıza rağmen burada faz geçişlerine özet olarak bakılmasında fayda var. Endüstri 1.0 veya imalat 1.0 manuel imalatın yerini makinalara bırakması, enerji kaynaklarının mal üretmeye dönüşümü şeklinde ifade edilmektedir.

İmalat 2.0malat 2.0 / Endüstri 2.0: Ürünlerin seri üretimi anlamına gelir. Bu özellikle ülkeler arasındaki silahlanma yarışı tarafından teşvik edildi. Sivil mallara paralel olarak uçakların, nakliye araçlarının seri üretimine öncülük etti.

İmalat 3.0/ Endüstri 3.0: Otomasyon, robotik ve bilgisayarların üretime sokulması anlamına gelir.

İmalat 4.0 / Endüstri 4.0: Siber-fiziksel sistemlerin entegrasyonu ve endüstrilerin dijital dönüşümü anlamına gelir. İmalat 4.0 ile endüstriyel nesnelerin internet felsefesini getirmektedir.

Gelecek durakta “Endüstriyel Nesnelerin İnterneti” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

 Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...